Våga det är det viktigaste!

Regnet öser ner när vi kliver nerför trappan till en hyresgästlokal i ett bostadsområde på väster i Örebro. Glad är tapeten i hallen – randig och pigg. Vi möter Eva-Lena Kling och Carina Persson, nya i en arbetsgrupp som jobbat hårt med att förnya lokalen så att den ska kännas välkomnande i området.

De vill framförallt rikta sig till barnfamiljer. Det kan vara barnkalas, men även pyssel och annat. Tidigare medlemmar har bidragit till att göra lokalen känd, så nu handlar det mer om att fräscha upp och uppdatera den.

Här finner vi en hel mängd blommande stolar. En hel vägg är en griffeltavla för alla att använda och en annan – där tronar kvarteret. Väl avbildat av Carinas dotter.

- Att våga. Det är det häftigaste! Det är Eva-Lena och Carina överens om. Vi har börjat lite på ny kula.
De framhåller att man måste lyssna till de andra som bor där för att fånga upp vad som är viktigast just här. Vad de ska göra tillsammans. Den privata hyresvärden stöttar. Men det är inte självklart. Gör ingen något kan en sådan här lokal dras tillbaka. Det var också så det började. Eva-Lena berättar:
- När några slutade och flyttade så kontaktade Andrea Nilsson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen, mig. Och istället för att det här skulle förgås så valde jag att engagera mig. Göra något. Jag bor nära vilket är en fördel.

Gruppen har hållit på sedan maj-juni med att fixa till lokalen. Carinas dotter Emmelie Persson är den som har färdigställt den fantastiska väggmålningen. Senare i september bjuds grannarna in för att se resultatet. Carina berättar att det finns "extremt mycket barnfamiljer" just här. Vi får höra att många har varit intresserade av vad som händer. De har även gjort en Facebookgrupp där grannar kan följa vad som sker i lokalen. 18 grannar följer Facebookgruppen just nu och det finns cirka 100 medlemmar i husen. Andrea berättar att de har ett boinflytandeavtal med hyresvärden FinFast så att de får fritidsmedel (stöd till aktiviteter).

Finns det då många privata hyresvärdar som vill samarbeta så här? Nej, enligt Andrea är det allra vanligaste att en lokal finns i ett område där hyresvärden är ett kommunalt bostadsbolag, men i det här länet finns det ett par privata företag som stöttar med medel, har en lokal etc.
- Det kan handla om hus som har sålts ut och där man har en lokal sedan tidigare.

Alla medlemmar har fått tycka till om användningen av lokalen, via ett brev som skickades ut. Nu är det snart dags att bjuda in till en nyinvigning. Skåp är skrubbade och disk är diskad. Ska de köra en helg eller kväll? Tillsammans enas de om en kväll. En torsdag. Den 21 september.
- Det kan vara svårt att få ner och in folk, så om vädret tillåter – stå utanför och ha öppet ner, råder Andrea, som även jobbar i flera andra kommuner med lokalt arbete.

Nu är det dags att lämna Carina och Eva-Lena till detaljerna och planeringen. Men först några ord om vad man kan tänka på om man vill göra något:
- Våga!
- Gå ifrån det gamla.
- Tänk nytt.
- Var lite småbusiga!
- Om ni har en lokal är det viktigt att ni uppdaterar den så att det bli nutid.
Andrea fyller i att man med små medel och lite kreativitet kan fixa till det mesta.
- Det är viktigt att möta hyresgästernas behov.
Carina fyller på:
- Lokalen här ska vara till för oss alla, oavsett ålder! Vi vill hjälpa till. Om någon vill ändra i framtiden så gör det, vi valde roliga färger. Andra kan tycka annorlunda. Framöver. Det är viktigt att hålla det uppdaterat. För lokalen ska ju användas!

Eva-Lena, Andrea och Carina har piggat upp kvarterslokalen i Baronbackarna i Örebro

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.