Kålsoppa och surströmming gav bättre sammanhållning

Det var väl inte direkt något fel på bostadsområdet i utkanten av Hudiksvall. Trevåningshusen ligger ”mitt i naturen” med skog runtomkring, här finns fina uteplatser med vackra blommor, folk trivs och bor kvar. Problemet var bara att hyresgästerna inte kände varandra.

– Det kan vi säkert ändra på, sade Mikael, Inger och flera andra och bildade för fyra år sedan en lokal hyresgästförening för området.

Läs mer

Återkommande inslag för att skapa sammanhållning är gemensamma måltider som består av surströmming och kålsoppa, aktiviteter som tipspromenader och årliga utflykter till djurparker. De två lokalerna i området används flitigt.   

Den lokala föreningen har fått igenom en fotbollsplan för ungdomar, och jobbar på att få en boulebana. De har tryckt på så att basketkorgarna lagats och belysningen fixats.   

På frågan om hur det kommer sig att föreningen får så mycket gjort blir företrädarna för den lokala hyresgästföreningen lite tysta.    

– Det bara blir så…, svarar kassören Inger.   

– Vi bestämmer oss för att göra något och så genomför vi det, säger ordföranden Mikael, och får det att låta så enkelt.    

I dag känner i alla fall hyresgästerna varandra mycket bättre än innan.     

– Ja, när vi träffas ute stannar vi gärna och pratar med varandra.    

Ett bra område har blivit bättre.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.