Far din granne illa? Då ska du agera!

Har du fått signaler om att din granne far illa? Kanske har du hört ljud eller sett tecken på att grannen är utsatt för våld eller hot? Här kommer expertens tips på hur du hjälper grannen på ett bra sätt.

Om man misstänker att grannen far illa är det ofta svårt att veta hur man ska göra, om man ens bör agera. Men att inte göra något kan få förödande konsekvenser. Varje år dör ca 20 personer på grund av våld i hemmet och vart tionde barn lever i ett hem med våld.

— Om man känner oro för att något inte riktigt står rätt till hos en granne så handlar det om att ge sig till känna, menar Gunilla Flygare, vice VD för LKF, som tillsammans med Hyresgästföreningen jobbar för att införa Huskurage i bostadsområdena.

Huskurage är en modell som uppmanar och stöttar hyresgäster att agera för att förhindra våld i nära relationer. Lyssna på intervjun med tips från Huskurage i Hyrespodden, med Gunilla Flygare som gäst i studion.

5 tips från experterna om hur du ska göra:

1. Avled! Om du misstänker att det pågår till exempel en misshandel ska du knacka på dörren! Då stör du bråket, samtidigt som du signalerar att någon hör och finns där för den utsatte grannen.

2. Ställ en öppen fråga! "Är allt ok? Jag kan ha fel, men jag tyckte jag hörde något?"
En öppen fråga fungerar avväpnande och visar att du bryr dig.

3. Stäm av med andra grannar! Om du tycker det känns jobbigt att knacka eller ringa på ensam kan du be andra grannar att följa med dig. Då visar ni samtidigt att ni är flera som har lagt märke till situationen.

4. Ring polisen! Om läget blir hotfullt, för dig eller för grannen, ska du alltid kontakta polisen.

5. Hellre en gång för mycket. Våga fråga, det är bättre än att du väntar för länge!

Foto: LKF