När du säger upp ditt hyresavtal

Det kan finnas flera skäl till varför du vill säga upp ditt hyresavtal. Det kanske är dags att flytta ihop, flytta till större eller flytta till en annan stad. Oavsett orsak så finns det några saker som du bör tänka på.

Skriftlig uppsägning

Vi rekommenderar alltid att uppsägningen är skriftlig. Du kan säga upp ditt avtal muntligen, men då måste hyresvärden bekräfta uppsägningen skriftligen. Skriftlig uppsägning är säkrast! Använd den här blanketten.

Säg upp avtalet i rätt tid

Se till att du säger upp ditt hyresavtal i god tid - innan den sista dagen i månaden. Det vanliga är att uppsägningstiden är tre månader och avtalet sägs alltid upp till ett månadsskifte. Säger du upp lägenheten den 15 januari så är den uppsagd till den 30 april.

Rekommenderat brev

Skicka uppsägningen till hyresvärden i ett rekommenderat brev. Det innebär att du sagt upp lägenheten från det datum som brevet poststämplats. Tänk på att vara tydlig och detaljerad i ditt brev.

Lämna lägenheten i rätt tid

När hyrestiden har gått ut ska du lämna lägenheten senast klockan 12, den första dagen i månaden. Är den dagen en lördag, söndag eller annan helgdag är det första vardagen därefter som gäller som inflyttningsdag. Om du inte har kommit överens om annat med hyresvärden.

Lämna tillbaka alla nycklar

När du lämnar lägenheten – och låser dörren för sista gången – är det viktigt att hyresvärden får tillbaka alla nycklar.

Städa noga!

Städa är inte alltid så roligt men du är skyldig att städa lägenheten så att den är ren och snygg när nästa hyresgäst flyttar in. Fuska inte utan städa väldigt noggrant! I värsta fall kan du bli skyldig att betala för en extra städning om det inte är tillräckligt välstädat.

Fota eller filma lägenheten

Det kan vara bra att fota eller filma lägenheten för att senare kunna visa vilket skick lägenheten var i när du flyttade ut.