Får jag hyra ut min lägenhet via tjänster som Airbnb?

Du kan hyra ut ett rum samtidigt som du själv bor i lägenheten. Då behöver du inte något tillstånd från din hyresvärd. Om du vill hyra ut lägenheten, exempelvis när du är bortrest, är det fråga om andrahandsuthyrning. Då måste du ha hyresvärdens tillstånd.

Du kan hyra ut ett rum samtidigt som du själv bor i lägenheten. Då behöver du inte något tillstånd från din hyresvärd. Det får dock inte innebära att grannarna störs eller att det på något sätt ställer till problem för hyresvärden. Det kan det vara fråga om ifall uthyrningen är alltför omfattande.

Om du vill hyra ut lägenheten, exempelvis när du är bortrest, är det fråga om andrahandsuthyrning. Då måste du ha hyresvärdens tillstånd. Får du inte det kan du vända dig till hyresnämnden. Det finns då en viss risk att även hyresnämnden säger nej. Om det är fråga om flera korta andrahandsupplåtelser kan nämnden nämligen göra bedömningen att det närmar sig näringsverksamhet. Den som vill hyra ut ska dessutom ha beaktansvärda skäl för uthyrningen och att hyra ut sin lägenhet för att man är på semester en vecka eller två är sällan ett sådant.

Hyr du ut trots att du inte har tillstånd riskerar du att i värsta fall förlora ditt hyreskontrakt. 

Hittade du inte vad du sökte?