Information om cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre webbupplevelse och för att mäta hur webbplatsen används. Vad hanterar vi för data

Marknadshyra
Johan Öhman
Med marknadshyra chockhöjs hyran i Göteborg

Marknadshyresrapport 2018

Om marknadshyror skulle införas i Göteborg riskerar hyrorna att höjas med i genomsnitt 32-50 procent. Samtidigt skulle utrymmet för annan konsumtion minska med omkring 10 procent för Göteborgs hyresgäster. Det framgår av de beräkningar analysföretaget Ramböll gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen.

Det framgår av de beräkningar analysföretaget Ramböll gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen.

- Vi har länge varnat för konsekvenserna om ett system med renodlad marknadshyra skulle införas i Sverige, säger Pedram Kouchakpour, regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige. Men det är först nu vi har svart på vitt på hur allvarliga effekterna skulle bli både för enskilda människor och för samhällsekonomin i stort.

Av Rambölls rapport framgår att genomsnittshyran för en tvårummare på 57 kvadratmeter i Göteborg i dag är 5 500 kronor. I ett system med marknadshyra skulle samma lägenhet i stället landa på 7 300-8 300 kronor i månaden.

Hyrorna skulle bli som högst i Linnéstaden och Centrum där motsvarande lägenhet som mest skulle kunna kosta upp till 9 900 kronor i månaden.