trygghetsvandring
Johan Öhman
Hanna Hulthén är ordförande i den lokala hyresgäst­föreningen Söderlingska ängen.

”Trygghetsfrågan är viktig för de boende här”

En kylig decemberkväll deltar lokala hyresgäst­föreningen Söderlingska ängen på en trygghetsvandring vid Majvallen i Göteborg tillsammans med Familjebostäder, polisen, fastighetsägare och hyresgäster. ”Trygghetsfrågan är viktig för de boende här”, säger föreningens ordförande Hanna Hulthén.

Det är sen eftermiddag i början på december och vinden blåser kallt i Göteborg. På Söderlingska gatan intill Majvallen i Majorna värmer sig ett 20-tal personer med kaffe intill ett tält. Kommunägda Familjebostäder som äger många av fastigheterna i den här delen av staden har bjudit in olika aktörer till en trygghetsvandring. Det är hyresgäster, privata fastighetsägare, polisen och den lokala hyresgäst­föreningen.

Bakgrunden är att många boende upplever området som otryggt. Flera boende berättar att det förekommer narkotikaförsäljning på kvällarna helt öppet runt fotbollsplanen. Andra orosmoment är nycklar som är på vift till källare och vindar och okända personer som rör sig inne på gårdarna.

- På det senaste samrådsmötet tog många boende här upp trygghetsfrågan och man hade många synpunkter på förbättringar. Vi som bor här kan bidra genom att vi ser saker alla tider på dygnet, när de andra aktörerna inte är kvar, säger Hanna Hulthén som bor i ett av husen.

Hanna är ordförande i den lokala hyresgäst­föreningen Söderlingska ängen och har med sig styrelsekollegorna Marianne Hjulström och Tommy Hautamäki på trygghetsvandringen.

Ola Skogsberg som är kommunpolis bekräftar att det förekommer omfattande narkotikaförsäljning i Majorna, precis som i hela Göteborg. Polisen motdrag är att ha många poliser ute på stan kvällstid och han berättar att det just nu pågår ett särskilt trygghetsarbete runt Mariaplan med omnejd.

- Vi är mycket i Majorna just nu eftersom det är många ungdomar som rör sig här. Vi tar fast en del men märker att det hela tiden kommer nya ungdomar. Det är ofta 13–14-åriga killar som vill tjäna pengar. Så ser ni pågående brott, ring 112. Vi är många poliser här kvällstid mellan kl. 15-24, säger han.

- Hur många är många poliser, undrar en boende?

- Vi är runt 100 poliser i tjänst på kvällstid i hela Storgöteborg, svara Ola Skogsberg.

Nicklas Almsätter, boendeutvecklare på familjebostäder, är ansvarig för trygghetsvandringen. Han berättar kortfattat för deltagarna att man ska titta på till exempel bristfällig belysning, klotter och platser som upplevs som otrygga, och sedan markera synpunkterna på kartor.

- Vi vill få kunskap hur det fungerar att leva här, och vilka åtgärder som krävs för att det ska bli ett bra boende. Alla synpunkter sammanställs i en åtgärdslista som sedan skickas ut till olika aktörer som har ett ansvar. Ju snabbare vi kan svara upp på synpunkter desto bättre, säger han.