panelsamtal arenan
Johan Öhman
Panelsamtal om allmännyttans framtida roll.

Panelsamtal: Har allmännyttans spelat ut sin roll?

Det var välfyllt i Hyresgäst­föreningens Arena: Första Lång när politiker, forskare, experter och branschfolk diskuterade allmännyttans roll på den svenska bostadsmarknaden idag och i framtiden, och om den fortfarande kan uppfylla sitt uppdrag.

Panelsamtalets övergripande frågeställning var om allmännyttan tappat greppet om den svenska bostadsmarknaden och därmed spelat ut sin roll. Allmännyttans bestånd har minskat i andel i många kommuner samtidigt som bostadsbolagen ställer striktare krav på sina hyresgäster och tolkar sitt bostadssociala uppdrag på olika sätt.

En ny forskningsrapport visar att ekonomisk styrning och en förändrad kultur har gjort det svårt för våra allmännyttor att kunna erbjuda goda bostäder åt alla inkomstgrupper i Sverige. Vad krävs för att allmännyttan ska kunna återta sin roll som ett verktyg för den generella bostadspolitiken? Och vad vill ägarna?

- När allmännyttan minskar i en kommun minskar också möjligheten för flertalet människor att komma in på bostadsmarknaden. Nu idag har vi dessutom en tuff ekonomisk situation för många samtidigt som det som byggs nytt är väldigt dyrt och det som renoveras också får högre hyror. Tillgången på bra bostäder till rimliga hyror blir därför väldigt liten, så därför är det viktigt att allmännyttan inte minskar, säger Pedram Kouchakpour, regionchef på Hyresgäst­föreningen region Västra Sverige.

Storleken på allmännyttan i en kommun spelar roll instämde både Anders Halldén (L), ordförande i Förbo AB, som har lägenheter i Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv, och Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet.

- Det hade varit optimalt för vår verksamhet att ha 10 000 lägenheter, och inte 6 500 som vi har idag. Men det är samtidigt en fördel att finnas i flera olika kommuner som var för sig annars hade haft en väldigt liten allmännytta, säger Anders Halldén.

- I ett 15-tal kommuner finns inte allmännyttan alls och i många kommuner är allmännyttan så liten att det blir fattigbostäder. Allmännyttan ska ju dra till sig alla befolkningsgrupper. Blir den bara för låginkomstgrupper så blir det ett problem, alla människor ska ha råd att bo på ett anständigt sätt, säger Tapio Salonen.

Vad kan då allmännyttorna göra för att hålla uppe byggtakten i en tid när byggandet i Sverige som helhet störtdyker? Många av paneldeltagarna var eniga om att den senaste tidens ökade inflation och räntenivåer drivit upp byggkostnaderna till så höga nivåer att hyrorna helt enkelt blir ohanterliga för många av de grupper som efterfrågar bostäder, som till exempel ungdomar och nyanlända.

Kicki Björklund, tidigare VD på Bostadsbolaget i Göteborg menade att det är viktigt för en kommun att ha många bostäder, men det måste samtidigt vara bostäder som möter de bostadssökandes krav.

- Detta problem kommer nyproducerade lägenheter aldrig att lösa. Därför måste vi tänka lite utanför lådan för att skapa fler bostäder, till exempel genom att göra en del befintliga lägenheter större, dels genom att bygga nya smålägenheter i det befintliga beståndet, som Bostadsbolaget gör just nu i Haga i Göteborg. Kommunen måste inte heller ta så hutlöst betalt för sin mark som den gör idag.

Jörgen Mark Nielsen, samhällspolitisk chef Sveriges Allmännytta, pratade om de senaste 20 årens byggprisrally där byggpriserna ökat med 144 procent medan konsumentprisindex (KPI) ökat med 19 procent. Han gav ett antal förslag på bostadspolitiska reformer för att få igång byggtakten igen.

- Både vi och Hyresgäst­föreningen vill till exempel att man lägger en låg moms på hyran, då kan man dra av den ingående höga momsen, vilket i förlängningen gör att hyran på det som är nyproducerat blir klart lägre.

En fråga där åsikterna gick isär var om de allmännyttiga bolagen har ett större uppdrag än att bara arbeta efter affärsmässiga principer, och om det finns ideologiska skillnader mellan kommunerna hur bostadsförsörjningen och skötseln av allmännyttorna ska ske.

Aslan Akbas (S), ordförande i Framtiden AB, menade att det är viktigt för bolagen att ta hand om sitt hyresbestånd men att det samtidigt är viktigt att bolagen tar sitt samhällsansvar för att få nöjda hyresgäster.

- Det är inte så att allmännyttan ska ta högskolan eller socialnämndens roll, men allmännyttan kan hjälpa till i kommunen i vissa områden, till exempel att erbjuda ungdomarna sommarjobb. Rätt eller fel? Enligt mig är det rätt.

Tapio Salonen avslutad kvällens debatt med en tanke som väckte starka reaktioner i panelen.

- Allmännyttan har sitt existensberättigande genom att vara en lokal samhällsbyggare. Klarar man inte av det på kommunal nivå så får vi väl starta en statlig allmännytta. Varför? Därför att staten har muskler till att bygga på ett sätt som svarar upp mot folks behov.