Kurser
Hyresgästföreningen

Årsmöten för föreningar och lokala hyresgästföreningar

I februari och mars genomför Hyresgästföreningen sina årsmöten på kommunal och lokal nivå. Här kan du läsa mer om region Sydosts årsmöten.

Kurs
Hyresgästföreningen

Kallelse till
Hyresgästföreningens årsmöten

Som medlem tillhör du en Hyresgästförening som oftast omfattar en kommun. En gång om året bjuder styrelsen in till årsmöte och det är inför och under mötet du som medlem bestämmer vilka som ska ingå i styrelsen, leda Hyresgästföreningens arbete samt vilken verksamhet de ska bedriva.

Motioner och nominering av ledamöter lämnas in senast en månad innan mötet, kontaktuppgifter till styrelsen hittar du vid anmälan till ditt årsmöte. Beroende på i vilken kommun du bor kan du alltså nu anmäla dig till årsmötet. 

Här hittar du detaljerna för ditt föreningsårsmöte

Under årsmötet genomförs en förberedd formell del, som utgår från Hyresgästföreningens stadgar. 

Under kvällen lyfter ofta styrelsen upp aktuella frågor som är viktiga att belysa. Förutom att det är årsmöte, är det också ett trevligt event där föreningarna brukar bjuda in till både fika och någon form av underhållning eller gäst. 

Under årsmötet kan du som medlem: 

  • Välja vilka personer du tycker är lämpliga att företräda dig under året som kommer
  • Vara med och bestämma vilken verksamhet föreningen ska genomföra under året
  • Träffa styrelsen och andra medlemmar i ditt föreningsområde

Vad gör en Hyresgästförening? 
Hyresgästföreningens idé är att engagera och organisera hyresgästerna att tillsammans äga och driva frågor kring sitt boende. Vi granskar kommunens beslut om taxor och annat som påverkar hyresgästernas hyror och boendevillkor. Målet är det goda boendet till en rimlig kostnad.

Det kan också handla om boendemiljöfrågor, kollektivtrafik, närmiljön, barnens lekmiljö och äldres rekreation med mera.  Du som är intresserad av att hjälpa till med dessa frågor är välkommen att anmäla ditt intresse. Du kan då ingå i en grupp tillsammans med andra aktiva medlemmar och vara en viktig resurs i Hyresgästföreningens arbete.

Några av Hyresgästföreningens fokusområden är:

  • Bostadspolitisk påverkan
  • Utveckla förhandlingsverksamheten
  • Stödja och utveckla lokalt engagemang

Om du är intresserad av att veta mer om Hyresgästföreningens arbete där du bor är årsmötet en bra ingång. Träffa andra medlemmar och förtroendevalda i styrelsen som kan berätta mer om deras arbete.