Aktiviteter på aktiviteten
Här har ni tips på aktiviteter ni kan fylla era befintliga aktiviteter med. Dessa tips kan ni använda hur ni vill och när det passar, oavsett om ni anordnar ett bomöte eller trygghetsrond. Eller kanske till en aktivitet vid ett annat tillfälle? Välj och vraka!
Tipspromenader
10 frågor om hyresrätt och förhandling
Den här tipspromenaden är framtagen av Kaj Raving, förhandlare. Den passar lika bra på en aktivitet för hyresgäster som för förhandlingsdelegater på en förhandlingsträff.
Ladda ner:
- Tipspromenad som word
- Tipspromenad som pdf
- Facit som word
- Facit som pdf
- Tipslappar word
- Tipslappar pdf
10 allmänbildande frågor
Den här tipspromenaden har Bosse Karlsson, ledamot i regionstyrelsen och medlem i kampanjgruppen, tagit fram. Passar utmärkt på aktiviteten där ni själva kommer på en skiljefråga som passar er.
Ladda ner:
Ställ frågor om bostadsområdet
Tips på samtalsämnen
- Har du bott länge här?
- Har du sett eller vet om att det finns en LH eller någon aktivitetsgrupp? Om svaret är nej blir det ett bra tillfälle att berätta mer om vad ni gör lokalt.
- Vet du vem du kan vända dig till om du har frågor eller så om området?
- Vad är viktigt här i området för dig?
- Hur har ni det med gemenskap i området?
Beroende på hur personen bemöter dina frågor kan du sedan gå vidare med att berätta om hur man kan bli medlem och/eller engagerad i Hyresgästföreningen.
Det sociala kittet mellan dig och dina grannar är grunden till trygghet och trivsel i bostadsområdet. Vad kan du och din förening bidra med?
Klädbytardag. Har du plagg som aldrig blir använda, leksaker som ingen leker med längre? Fixa en återbruksdag och låt saker byta plats med varandra.
Välkomna nya grannar. Knacka på och välkomna med en blomma. Berätta om Hyresgästföreningen och bjud in till aktiviteter. Sök gärna upp personer som nyligen kommit till Sverige och informera om att vi finns.
Loppis. Fixa gemensam loppis i kvarteret. Det som inte blir sålt kan ni köra till återvinningen.
Miljödag. Prata miljöfrågor och källsortering. Ha en ”skräpfiskdamm” för barnen. Låt barnen fiska upp olika sorters sopor i fiskdammen och sedan lägga dem i rätt kärl; papper, glas, plast och så vidare.
Pizzakväll. En pizzakväll kan vara ett roligt och enkelt sätt att skapa samvaro mellan grannar i ett område. Eller fixa en mysig grillväll om det är fint väder.
Pyssla. Att pyssla tillsammans engagerar alla åldrar. Ha en gemensam syjunta/pysselkväll i kvarterslokalen, där alla kan greja med sitt projekt.
Tvättstugebibliotek. Skapa ett minibibliotek i tvättstugan eller annan lämplig plats, där grannar kan byta böcker med varandra.
Friskvårdsklubb. Dra ihop ett gäng grannar och träna och peppa varandra tillsammans, eller bjud in lokala idrottsklubbar och ordna prova på-aktiviteter.
Cykelfixardag. Hjälp varandra att pumpa däck, smörja kedjor och rengöra cyklarna. Varför inte avsluta med en gemensam cykelutflykt?
Pimpa lokalen. Hjälps åt att inreda kvarterslokalen. Låt alla ta med sig något hemifrån som affischer, tyger eller foton och dekorera tillsammans.
Sagostund. Ordna aktiviteter för barn och föräldralediga i kvarterslokalen. Sång- eller sagostunder är populärt likaså pyssel för lite större barn.
Tipspromenader. Kan göras extra intressanta och roliga. Gör en vanlig promenad med lokala frågor eller fixa en spökpromenad med ficklampa, ett kul sätt att locka både barn och vuxna.
Teknikdag. Bjud in boende i olika åldrar till en gemensam interaktiv mötesplats. Låt de unga visa hur paddor och mobiler kan användas än mer.
Karaokekväll. Ordna en karaokekväll eller varför inte en lokal variant av Allsång på Skansen, roliga aktiviteter för alla åldrar.
Nattfotboll. Fotboll är kul och ännu roligare blir det sent på kvällen. Dra ihop ett gäng ungdomar som vill ha något att göra och kör igång!
Halv åtta hos Hyresgästföreningen. Ordna matlagningsaktiviteter inspirerade av tv-programmet ”Halv åtta hos mig”. Ett bra sätt för människor med olika bakgrunder och åldrar att mötas.
Bokklubb IRL eller på nätet. Starta en ”Hyresgästföreningens Book Club” på Goodreads.com. Alla läser samma bok och skriver tankar och idéer utifrån den. Självklart kan ni även ses, fika och prata vidare.
Kulturdag. Skapa en dag fylld av dans, musik, sång och teater, gärna från olika kulturer. Samverka med andra lokala föreningar.
Trygghet och trivsel i bostadsområdet handlar också om att kunna påverka i stora som små frågor. Du kan göra skillnad där du bor!
Trapphusanslagsvandring. Samla en grupp aktiva medlemmar och gå runt och sätt upp nya trapphusanslag, fräscha och uppdaterade!
Bostadsmöten. Gärna med olika teman som berör många. Undvik rena ”klagomöten”. Ni kan även bjuda in olika gäster som en lokalpolitiker eller ett bostadsbolag. Låt gärna hyresgästerna få vara med i förväg och skapa agendan.
Områdesvandring. Promenera genom bostadsområdet, gärna med en representant från bostadsbolaget. Skriv upp sådant ni ser som behöver åtgärdas, till exempel en trasig lekplats eller dålig belysning i utemiljön. Ta förbättringsförslagen vidare till bostadsbolaget, om de inte är med vid själva vandringen.
Ungdomsambassadörer. Samla ihop ett gäng ungdomar som vill vara ambassadörer för området och som vill skapa aktiviteter för de boende.
Arbetsgrupper. Samla intresserade hyresgäster och skapa grupper kring teman som engagerar. Som odlingslotter, heminredning eller varför inte gatukonst.
Trapphusträff. Gå igenom ett trapphus i taget och knacka dörr. Bjud in de som är hemma på en spontan fika en stund senare och prata bostadspolitiska frågor.
Kurser. Kunskap är makt! Hyresgästföreningens kursutbud är stort. Lär dig mer om till exempel andrahandsuthyrning, bostadspolitik eller ombyggnation.