Bostadspolitik och marknadshyror
Mostphotos

Bostadspolitik och marknadshyror

Vi jobbar ständigt med att försöka påverka bostadspolitiken på olika sätt. Det finns många olika frågor och det kan handla om allt från stadsutveckling i form av att svara på detaljplaner, till att påverka politiker i frågor som marknadshyror. Marknadshyror har under en tid varit en mycket aktuell fråga. Här kan du läsa lite mer om vad det faktiskt betyder.

Kortfattat kan man säga att marknadshyror är när hyresvärden själv får sätta hyrorna utifrån hur mycket folk är beredda att betala för en lägenhet. Om flera personer vill hyra samma lägenhet kan alltså hyran bli högre och det är den som kan betala mest som får lägenheten.

Ett underskott eller en brist på bostäder innebär att fler personer tävlar om samma lägenhet. Med marknadshyror skulle det betyda att hyresvärden kan höja hyran väldigt mycket. Eftersom det är stor bostadsbrist i stora delar av landet just nu, skulle marknadshyror få stora konsekvenser.

Marknadshyror skulle också leda till större klyftor i samhället. Ju fler som vill bo i ett visst område, desto dyrare blir hyrorna eftersom hyresvärdarna då kan höja hyran mer. Det betyder att en stad skulle få väldigt tydliga skillnader mellan områden där folk vill bo och områden där folk tvingas att bo av ekonomiska skäl.

I dag har vi förhandlade hyror. Hyresvärden har ändå rätt att sätta vilken hyra som helst, men hyresgästen har alltid rätt att få hjälp att förhandla hyran genom Hyresgästföreningen och att få den prövad av domstol för att se om hyran är skälig, alltså rimlig i jämförelse med andra liknande lägenheter.

Dagens system med förhandlade hyror är bra för alla. Hyresgästen kan känna sig trygg eftersom hyran inte kan höjas hur som helst. Hyresvärden kan samtidigt känna sig trygg med en stabil och långsiktig inkomst.