Kurs
Hyresgästföreningen

Kurser 2023

Här hittar du information om kurser Hyresgästföreningen region Sydost erbjuder under 2023. Kurserna är gratis för dig som är medlem och/eller förtroendevald i Östergötland, Småland, Öland eller Blekinge.

Våren 2023
Mostphotos
Studiecirkel
Hyresgästföreningen

Att skapa engagemang

Målgrupp: för dig som är förtroendevald och ledamot i en lokal hyresgästförening

Det här är återkommande utbildningsträffar som vänder sig till er i den lokala hyresgästföreningen som vill utveckla er verksamhet.

Kursen genomförs regionalt av Hyresgästföreningens personal och hålls av Anders Wall Svedenklint, strateg inom folkrörelse.

Vi diskuterar bland annat:

 • Vad är det som gör att vi väljer avsätta vår fritid till att utveckla vårt boende och Hyresgästföreningen?
 • Vad kan vi göra i den lokala hyresgästföreningen för att finna fler engagerade hyresgäster i vårt bostadsområde?
 • Hur organiserar vi det engagemang som finns bland hyresgästerna?

Det här är perfekta tillfällen för er som vill lära er mer, få smarta tips och råd, vägledning och verktygen ni behöver. Det finns även utrymme där vi utbyter erfarenheter. Delta en eller flera gånger, ensam eller tillsammans med din styrelse. Välkommen!

Tillfälle och anmälan
Träffarna genomförs digitalt via Teams, klicka på datumen nedan för att göra din anmälan. Det går bra och är positivt om ni väljer anmäla er till flera träffar, begränsat antal deltagare till 15 personer/tillfälle. 

------------------------------------

Om krisen kommer
Hyresgästföreningen

Om krisen kommer - hemberedskap

Målgrupp: för dig som är medlem i Hyresgästföreningen

Är du förberedd om krisen kommer? Den här utbildningen ger dig en stärkt förmåga att själv hantera konsekvenser som kan uppstå av en kris. Du blir också rustad för hur du kan tillgodose grundläggande behov som mat, vatten, värme och information.

Kursen genomförs i samarbete med ABF och hålls av Civilförsvarsförbundet.

Tillfälle och anmälan
Kursen genomförs digitalt. Klicka på datum nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger drygt en veckan innan kursen genomförs och anslutningslänk skickas från Patrik Svensson, Civilförsvarsförbundet, via mejl någon dag innan kursen.

------------------------------------

Hyreshus
Hyresgästföreningen

Bostadspolitik där du bor 

Målgrupp: för dig som är medlem i Hyresgästföreningen 

Vet du hur bostadspolitiken hänger ihop med hur du bor? I många fall är det politiska beslut som ligger till grund för hur boendet ser ut i din kommun. Du kan påverka de beslut som tas lokalt i din kommun, vet du hur? 

På den här grundläggande kursen berättar vi om hur du kan påverka ditt boende genom politik. Vi går igenom vad bostadspolitik är, hur det fungerar i en kommun, hur vi kan påverka politiken samt att vi delar med oss av våra bästa tips och viktiga råd. 

Medverkan: Henrik Andersson, bostadspolitisk samordnare Hyresgästföreningen region Sydost 

Tillfälle och anmälan 
Kursen genomförs som en studiecirkel om två datum, digitalt via Teams. Klicka på datumen nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger cirka en vecka innan kursstart och anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan.

------------------------------------

Hyresgäst
Hyresgästföreningen

Älska bostadspolitik! 

Målgrupp: för dig som är förtroendevald eller bostadspolitik ansvarig i en Hyresgästförening 

Vill du lära dig mer om hur olika politiska beslut påverkar hyresgäster, vässa dina bostadspolitiska argument eller få tips på hur du kan arbeta bostadspolitiskt både lokalt och regionalt?  

Då är detta ett ypperligt utbildningstillfälle för dig! 

Medverkan: Henrik Andersson och Gabriella Sjöberg, bostadspolitiska samordnare Hyresgästföreningen region Sydost 

Tillfälle och anmälan 
Kursen genomförs digitalt via Teams. Klicka på datumet nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger cirka en vecka innan kursstart och anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan.

------------------------------------

Möte fullmäktige
Mostphoto

Ekonomiutbildning

Målgrupp: för dig som är förtroendevald och som hanterar ekonomin i en föreningsstyrelse

På den här dagen får du lära dig allt om det nya ekonomisystemet. Som ekonomiansvarig i en föreningsstyrelse är det viktigt att du känner dig trygg med att du har rätt kunskaper och vad rollen innebär med ansvar och inflytande.

På dagordningen:

 • Bankkasseredovisning föreningar
 • Fakturor, regionen och föreningen – så fungerar det
 • Så får du hjälp från Hyresgästföreningen
 • Så läser du ekonomiska rapporter
 • Föreningens tillsynsansvar för LH – vad innebär det och vad innebär egen ekonomi för en LH?
 • Årshjulet kring ekonomin
 • Allmänna regler kring ekonomin inom Hyresgästföreningen

Tillfälle och anmälan
Kursen genomförs två gånger, på två orter. Välj datum och ort som passar dig. Klicka nedan för att göra din anmälan:

------------------------------------

Sveriges Rikes lagbok
Hyresgästföreningen

Hyresnämnden

Målgrupp: För dig som är ledamot i hyresnämnden

Som ledamot i hyresnämnden har du ett viktigt uppdrag där du är med och beslutar i olika tvister. Den här kursen vänder sig både till dig som är nyare och mer erfaren i ditt uppdrag.

Här får du möjlighet att träffa andra ledamöter, utbyta erfarenheter och få information som du har nytta av i ditt uppdrag som ledamot.

Du får även en:

 • Genomgång av aktuell lagstiftning och rättsfall
 • Svar på frågor angående processen i hyresnämnden samt specifika ärendetyper

Kursen genomförs regionalt av Hyresgästföreningens personal och hålls av Ingrid Buskas, regionsjurist och Malene Loewe, förhandlingsstrateg.

Tillfälle och anmälan
Kursen genomförs på plats i Nässjö. Klicka på datumet nedan för att göra din anmälan.

------------------------------------

Förhandlingsdelegation

Uppdrag förhandling, grund

Målgrupp: för dig som är förtroendevald med uppdrag som förhandlingsdelegat eller förhandlingsansvarig i en styrelse

Ett av de viktigaste uppdragen Hyresgästföreningen har, är att förhandla hyror. I bara region Sydost förhandlar vi hyran och hyresvillkor för 51 kommuner och för fler än 220 000 lägenheter.

Ditt jobb som förhandlingsdelegat är, tillsammans med Hyresgästföreningens förhandlare, det viktigaste skyddet mot orimliga hyreshöjningar. Fjolårets resultat är ett bra exempel på detta. Under 2022 lyckades vi genom våra förhandlingar sänka hyresvärdarnas krav på hyreshöjningar med över 200 miljoner kronor.

Kursen ”Uppdrag förhandling, grund” ger dig grundläggande kunskaper om vad som styr förhandlingsarbetet inom Hyresgästföreningen. Du får verktygen du behöver och kunskap om hur en förhandling går till, vilken roll du har i processen, olika förhandlingsstrategier med mer.

Vi går också igenom hur en förhandlingsdelegation fungerar, vilka uppgifter och roller som ingår och vad som styr arbetet i form av lagar, regler och värderingar.

Tillfälle och anmälan

Kursen genomförs som en studiecirkel med tre datum, digitalt via Teams. Klicka på datumen nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger cirka en vecka innan kursstart och anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan.

Som delegat bör du innan kursstart ha genomfört Lärkans utbildningar:

------------------------------------

Hyresgäster
Hyresgästföreningen

Att vara hyresgäst

Lär dig mer om dina rättigheter som hyresgäst
Målgrupp: alla hyresgäster

Visste du att medlemmarna i Hyresgästföreningen region Sydost sparade över en miljon kronor under 2022? I många fall var det så enkelt att medlemmarna bara behövde få information om sina rättigheter och på så sätt sparade pengar.

Några hyresgäster har till exempel fått en faktura från sin hyresvärd sänkt eller rent av borttagen. Andra har fått en hyresnedsättning för att det varit en brist i lägenheten.

Vet du vad som räknas som en brist och har du koll på vad som gäller för dig som hyresgäst? På den här kursen går en av Hyresgästföreningens duktiga jurister igenom allt du behöver veta om dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst. Du får lära dig mer om vad du har rätt att kräva, vem som har ansvar för vad, vad skillnaden mellan normalt eller onormalt slitage är och mycket mer.

Det här är ett bra tillfälle att få smarta tips och svar på frågor som kan underlätta för dig som hyresgäst.

Tillfälle och anmälan
Kursen genomförs digitalt via Teams. Klicka på datumet nedan för att göra din anmälan. 

------------------------------------

Mia Karlsvärd
Mia Karlsvärd

Fototips och trix för hela familjen

Målgrupp: medlemmar i Hyresgästföreningen

Slå er ner hela familjen, för att tillsammans få fototips och trix hur ni kan bli bättre mobilfotografer.

Utifrån boken ”Fokus fotograferar” delar fotografen Mia Karlsvärd med sig sina fototips och vad man ska tänka på innan man fotograferar och delar bilder. Ni som deltar i kursen får den populära boken Fokus fotograferar som gåva av Hyresgästföreningen.

Mer om Mia Karlsvärd
Redan som 13-åring visste hon vad hon ville bli när hon blev stor och i 20-års åldern blev hon den första kvinnliga pressfotografen på Östgöta Correspondenten. Mia är en populär och efterfrågad föreläsare i medie-och fotoetik som brinner för fotografering.

Tillfällen och anmälan
Kursen genomförs digitalt via Teams. Klicka på datumet nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger cirka en vecka innan kursstart och anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan.

------------------------------------

Glad kvinna lägger pussel
Hyresgästföreningen

Alla kan värva

Målgrupp: för dig som är förtroendevald

Som förtroendevald kan du verkligen göra skillnad. På aktiviteter när du träffar hyresgäster uppstår det ofta naturliga tillfällen där du kan ställa frågan om ett medlemskap. På det här kurstillfället får du verktygen du behöver för att känna dig bekväm och redo inför det samtalet!

Nu när vi närmar oss den första medlemsveckan vet vi att ni är många som har inplanerade aktiviteter på gång. På dessa aktiviteter har du stora möjligheter att bidra till 51/22, genom att bland annat ställa frågan om medlemskap.

Det här kurstillfället är skräddarsytt för dig som är förtroendevald och som ska anordna en aktivitet. Du rustas med enkla knep på hur du kan föra ett värvande samtal och samtidigt känna dig bekväm med att göra det.

Vi går bland annat igenom:

 • När i ett samtal tar du upp frågan om ett medlemskap?
 • Metoder för hur du kan prata om Hyresgästföreningen.
 • Så skriver du in en medlem.
 • Information om värvningskoden 5122

Vi delar med oss av våra bästa tips och det kommer, om vi hinner med, finnas möjlighet för diskussion där vi kan dela med oss av erfarenheter. Kurstillfället anordnas regionalt och genomförs av Helene Gustafsson, folkrörelseutvecklare.

Tillfälle och anmälan
Kursen genomförs digitalt via Teams. Klicka på datumet nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger cirka en vecka innan kursstart och anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan.

Inför kurstillfället får du gärna kika på det material som redan finns för dig som är förtroendevald och ska rekrytera medlemmar. Läs mer här

------------------------------------

Förhandlingsdelegation

Uppdrag förhandling, grund

Målgrupp: för dig som är förtroendevald med uppdrag som förhandlingsdelegat eller förhandlingsansvarig i en styrelse

Ett av de viktigaste uppdragen Hyresgästföreningen har, är att förhandla hyror. I bara region Sydost förhandlar vi hyran och hyresvillkor för 51 kommuner och för fler än 220 000 lägenheter.

Ditt jobb som förhandlingsdelegat är, tillsammans med Hyresgästföreningens förhandlare, det viktigaste skyddet mot orimliga hyreshöjningar. Fjolårets resultat är ett bra exempel på detta. Under 2022 lyckades vi genom våra förhandlingar sänka hyresvärdarnas krav på hyreshöjningar med över 200 miljoner kronor.

Kursen ”Uppdrag förhandling, grund” ger dig grundläggande kunskaper om vad som styr förhandlingsarbetet inom Hyresgästföreningen. Du får verktygen du behöver och kunskap om hur en förhandling går till, vilken roll du har i processen, olika förhandlingsstrategier med mer.

Vi går också igenom hur en förhandlingsdelegation fungerar, vilka uppgifter och roller som ingår och vad som styr arbetet i form av lagar, regler och värderingar.

Tillfälle och anmälan

Kursen genomförs som en studiecirkel med tre datum, digitalt via Teams. Klicka på datumen nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger cirka en vecka innan kursstart och anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan.

Som delegat bör du innan kursstart ha genomfört Lärkans utbildningar:

------------------------------------

Funktionsutbildning för ordförande och sekreterare
Mostphotos

Funktionsutbildning för ordförande och sekreterare

Målgrupp: för dig som är förtroendevald med uppdrag som ordförande eller sekreterare

Det här är en kurs både för dig som är ny i ditt uppdrag eller mer erfaren. Som ordförande och sekreterare är ni nyckelpersoner för en fungerande styrelse.

Vi går igenom ordförandens roll i en förening utifrån olika aspekter och också i förhållande till övriga styrelseledamöter. Hur leder du effektivt ett möte och hur du får andra ledamöter i styrelsen att uträtta saker och ting?

Vi går också igenom vad som egentligen krävs av en sekreterare. Protokollets betydelse, utformande och användning.

Tillfällen och anmälan
Kursen genomförs i Alvesta och genomförs i samarbete med ABF. Klicka på datumet nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger cirka en vecka innan kursstart och anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan.

------------------------------------

Remisser och stadsutveckling
Alexandra de León

Etik och stadgar - informationskväll

Målgrupp: för dig som är förtroendevald

Känner du till vilka etiska regler och stadgar du behöver förhålla dig till som förtroendevald i Hyresgästföreningen?

På den här informationskvällen går vi igenom dessa dokument och vad de innebär för dig i ditt uppdrag. Träffen passar dig som både är mer erfaren eller ny förtroendevald. Du får grundläggande kunskaper i hur vi som förtroendevalda bör uppträda mot varandra och Hyresgästföreningens medlemmar.

Tillfälle och anmälan
Kursen genomförs digitalt via Teams. Klicka på datumet nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger cirka en vecka innan kursstart och anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan.

------------------------------------

Engagera dig i en förhandlingsdelegation
Mostphotos

Förhandlingskunskap

Målgrupp: för dig som är förtroendevald med uppdrag som ledamot i region- eller en föreningsstyrelse

På det här kurstillfället går vi igenom och diskuterar på vilket sätt föreningsstyrelsens ansvar är kopplat till Hyresgästföreningens förhandlingsarbete.

Du kommer få grundläggande kunskaper i:

 • Hur Hyresgästföreningens förhandlingsarbete går till
 • Vad det är som styr en hyresförhandling och vad vi förhandlar om
 • Förhandlingsprocessen
 • M.m.

Vi kommer även gå igenom och titta närmare på trepartsöverenskommelsen som ligger till grund för årshyresförhandlingen.

Tillfälle och anmälan
Kursen genomförs digitalt via Teams. Klicka på datumet nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger cirka en vecka innan kursstart och anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan.

------------------------------------

Hösten 2023
Mostphotos
Hyreshus
Hyresgästföreningen

Bostadspolitik där du bor 

Målgrupp: för dig som är medlem i Hyresgästföreningen 

Vet du hur bostadspolitiken hänger ihop med hur du bor? I många fall är det politiska beslut som ligger till grund för hur boendet ser ut i din kommun. Du kan påverka de beslut som tas lokalt i din kommun, vet du hur? 

På den här grundläggande kursen berättar vi om hur du kan påverka ditt boende genom politik. Vi går igenom vad bostadspolitik är, hur det fungerar i en kommun, hur vi kan påverka politiken samt att vi delar med oss av våra bästa tips och viktiga råd. 

Medverkan: Henrik Andersson, bostadspolitisk samordnare Hyresgästföreningen region Sydost 

Tillfälle och anmälan 
Kursen genomförs som en studiecirkel om två datum, digitalt via Teams. Klicka på datumen nedan för att göra din anmälan. (anmälan öppnar senare)

 • 29 augusti & 5 september, klockan: 17.30-20:00 

------------------------------------