Kurs
Hyresgästföreningen

Kurser 2023

Här hittar du information om kurser Hyresgästföreningen region Sydost erbjuder under 2023. Kurserna är gratis för dig som är medlem och/eller förtroendevald i Östergötland, Småland, Öland eller Blekinge.

Hösten 2023
Mostphotos
Studiecirkel
Hyresgästföreningen

Så skapar du engagemang

Träffarna vänder sig till dig som är förtroendevald och ledamot i en lokal hyresgästförening, husombud eller aktiv medlem i en arbetsgrupp. Passar både dig som är mer erfaren och ny i din roll.

På dessa träffar pratar vi mer om engagemang i ett öppet klimat där vi utbyter erfarenheter och utvecklar hur vi jobbar med engagemang. Träffarna hålls regionalt av Anders Wall Svedenklint, strateg inom folkrörelse på Hyresgästföreningen region Sydost.

Vi träffas i mindre grupper och efter en presentation är ordet fritt för diskussion. Anmäl dig till en eller flera träffar och sprid gärna inbjudan vidare till fler ledamöter från din lokala hyresgästförening eller arbetsgrupp.

På träffarna pratar vi bland annat mer om:

  • Vad är det som gör att vi väljer att avsätta vår fritid till att utveckla vårt boende och Hyresgästföreningen?
  • Vad kan vi göra i den lokala hyresgästföreningen för att finna fler engagerade hyresgäster i vårt bostadsområde?
  • Hur organiserar vi det engagemang som finns bland hyresgästerna?

Det här är perfekta tillfällen för er som vill lära er mer, få smarta tips och råd, vägledning och verktygen ni behöver. Välkommen!

Tillfälle och anmälan
Träffarna genomförs digitalt via Teams, klicka på datumen nedan för att göra din anmälan. Observera att anmälningslänken stänger cirka en vecka innan träffen eller om tillräckligt många anmält sig, det är först till kvarn som gäller.

Det går bra och är positivt om ni väljer att anmäla er till flera träffar. Anslut dig i första hand via en dator för att kunna ta del av presentationen på bästa sätt. Anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan.

------------------------------------

Mia Karlsvärd
Mia Karlsvärd

Fototips och trix för hela familjen

För dig som är medlem i Hyresgästföreningen

Slå er ner hela familjen, för att tillsammans få fototips och trix hur ni kan bli bättre mobilfotografer.

Utifrån boken ”Fokus fotograferar” delar fotografen Mia Karlsvärd med sig sina fototips och vad man ska tänka på innan man fotograferar och delar bilder. Ni som deltar i kursen får den populära boken Fokus fotograferar som gåva av Hyresgästföreningen.

Mer om Mia Karlsvärd
Redan som 13-åring visste hon vad hon ville bli när hon blev stor och i 20-års åldern blev hon den första kvinnliga pressfotografen på Östgöta Correspondenten. Mia är en populär och efterfrågad föreläsare i medie-och fotoetik som brinner för fotografering.

Tillfällen och anmälan
Kursen genomförs digitalt via Teams. Klicka på datumet nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger cirka en vecka innan kursstart och anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan. 

------------------------------------

Funktionsutbildning för ordförande och sekreterare
Mostphotos

Valberedningskurs

En kurs för dig som är förtroendevald med uppdrag som valberedare.

Den här kursen riktar sig till dig som sitter med i en valberedning och vill få mer kunskap om valberedningsarbete, inspiration och tips på hur man kan lägga upp sitt arbete på ett bra sätt.

Valberedningen är viktig i alla demokratiska organisationer och det är ni som ger medlemmarna råd om vilka ni anser är bäst lämpade att företräda medlemmarna i olika förtroendeuppdrag. Kursen passar både dig som är mer erfaren eller dig som är mer ny i din roll.

På kursen går vi bland annat igenom:

  • Valberedningens uppgift och organisation
  • Nomineringsförfarande
  • Valberedning efter avslutade nomineringar
  • Valberedningen redovisar sitt uppdrag

Tillfälle och anmälan
Kursen genomförs i Nässjö i samarbete med ABF. Kursen är kostnadsfri och regionen betalar för förlorad arbetsförtjänst mot uppvisande av arbetsgivarintyg. Resa sker i första hand via tåg, i anmälan anger du dina detaljer så bokas resan av Hyresgästföreningen. Mer information kommer närmare kurstillfället.

Klicka på datumet nedan för att göra din anmälan.

------------------------------------

Hyresgäster
Hyresgästföreningen

Att vara hyresgäst

Ett unikt tillfälle där vi välkomnar alla hyresgäster, även dig som inte är medlem.

Får din hyresvärd gå in i din lägenhet utan att fråga om lov? Vet du vad du ska göra om hyresvärden kräver dig på pengar efter att du flyttat? Och hur sätts hyran egentligen?

Under 2022 sparade medlemmarna i Hyresgästföreningen region Sydost över en miljon kronor. I många fall räckte det att bara få information om sina rättigheter för att själv ta dialogen med hyresvärden och i andra fall kunde Hyresgästföreningen hjälpa till med att sänka en faktura eller förhandla fram en hyresnedsättning på grund av en brist i lägenheten.

Nu kan du också få tips, helt gratis! Anmäl dig till kursen som hålls av Hyresgästföreningens duktiga jurister och förhandlare.

Du får lära dig mer om dina rättigheter, vad du bör tänka på som hyresgäst men också vilka skyldigheter som tillkommer. Vem som ansvarar för vad, vad som är skillnaden mellan normalt och onormalt slitage, vad som egentligen är en brist, hur det går till när din hyra bestäms med mycket mer. Allt som helt enkelt gör ditt liv som hyresgäst enklare, nu och i framtiden.

Tillfälle och anmälan
Kursen genomförs digitalt via teams. Klicka på datumet nedan för att göra din anmälan. Anmälan stänger cirka en vecka innan kursstart och anslutningslänk skickas via e-post någon dag innan. 

------------------------------------

Hyreshus
Hyresgästföreningen

Bostadspolitisk träff och utbildning

Kurs för dig som är förtroendevald i Hyresgästföreningen.

Är du förtroendevald med ett bostadspolitiskt uppdrag i en Hyresgästföreningen? Eller är du förtroendevald och vill lära dig mer om bostadspolitik? Då är det här den perfekta träffen för dig!

På den här heldagen träffas vi och fördjupar oss i Hyresgästföreningens bostadspolitiska arbete. Ett perfekt tillfälle där du får möjligheten att nätverka med andra förtroendevalda i regionen och prata bostadspolitik på en ny nivå. Vi kommer också gå igenom Boverkets regionala analyser av bostadsmarknaden för att se vad vi kan ta oss an lokalt.

Kursen hålls av Henrik Andersson och Gabriella Sjöberg, bostadspolitiska samordnare i Hyresgästföreningen region Sydost.

Tillfälle och anmälan
Kursen genomförs i Nässjö, den är kostnadsfri och regionen betalar för förlorad arbetsförtjänst, mot uppvisande av arbetsgivarintyg. Resa sker i första hand via tåg, i anmälan får du ange dina detaljer så bokas resan av Hyresgästföreningen. Mer information kommer närmare kurstillfället.

Anmälan stänger cirka två veckor innan kursstart eller om max antal är anmälda. 

Anmäl dig här:

------------------------------------