1,7 miljarder sparat åt hyresgästerna
Trots rekordhöga hyreshöjningar sparade Hyresgästföreningen region Stockholm in 1,7 miljarder kronor åt hyresgästerna i förra årets förhandlingar om hyrorna inför 2024.
Publicerat: 2024-09-11
– Förhandlingarna om 2024 års hyror var nog de tuffaste hittills. Otroligt höga yrkanden och en utbredd ovilja att kompromissa. Främst från branschorganisationen Fastighetsägarna, som var helt ointresserade av att hitta en lösning, de ville bara testa den nya lagstiftningen, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm.
2023 var första året som en ny lagstiftning om skiljeman i hyresförhandlingarna kunde användas. Lagen innebär en möjlighet för privata hyresvärdar att gå till en skiljeman om de inte kommer överens med Hyresgästföreningen. Som rättskraftigt tar ett beslut om hyrorna.
Fastighetsägarna var tydligt inriktade på att låta hyrorna avgöras av skiljemannen och inte i förhandling.
– Hyreshöjningar på över fem procent är oerhört svårt för många, även för dem med helt vanliga inkomster. Det har varit extrema tider, men det finns en gräns för hur mycket som kan lämpas över på hyresgästerna, säger Kristoffer Burstedt.
När förhandlingarna om hyrorna för 2025 nu är i gång är det viktigt att se hur det slutliga resultatet för hela region Stockholm blev för 2024. Regionens hyresvärdar yrkade på en hyreshöjning på cirka tolv procent men snitthöjningen blev 5,2 procent.
Hyresgästföreningen region Stockholm sparade därmed in drygt 1,7 miljarder kronor åt regionens hyresgäster i de årliga hyresförhandlingarna.
– Vi har gjort allt vi kan för att begränsa skadorna, men det är inget snack om att hyresgästerna knäar under de senaste årens kostnadskris. Folk som tidigare hade det okej får nu kämpa stenhårt för att få vardagen att gå ihop, säger Kristoffer Burstedt.