Våra viktigaste krav i valet
jan bagge

Centerpartiets svar på våra frågor

Så här svarade Centerpartiet

Solna den 24 maj 2022

TILL SOLNA STADS POLITISKA PARTIER

Hyresgäst­föreningen i Solna önska inför valet att ta del av våra lokala partiers syn på bostadsfrågorna för att kunna förse våra medlemmar med korrekt information inför valet. Vi önskar därför att få svar på några frågor nedan, men önskar också om möjligt få träffa några företrädare för ert parti under någon timme för att få resonera och fördjupa vår kunskap om era tankar och planer. Vi föreslår därför ett möte någon gång under vecka 22-23, gärna dagtid. Vi vore tacksamma om vi kunde få minst två förslag på mötestid från er. 

Med vänliga hälsningar!

Hyresgäst­föreningen i Solna

Styrelsen

INFÖR VALET   CENTERPARTIETS SVAR

Ringa in ert svar och kommentera gärna.

1.     Har ert parti något bostadspolitiskt program för Solna för kommande mandatperiod? Om JaI så fall tar vi gärna del av det.

 

Nej, vi har inte ett särskilt bostadspolitiskt program. Däremot ingår det invävt i vårt övriga handlingsprogram. Se nedan för länk till hela, samt till avsnittet om stadsmiljö som också täcker mycket av bostadsfrågorna.

https://www.centerpartiet.se/lokal/stockholms­regionen/stockholms-lan/solna/startsida/var-politik

https://www.centerpartiet.se/lokal/stockholms­regionen/stockholms-lan/solna/startsida/var-politik/stadsmiljo

2.     Många, särskilt ungdomar, behöver någonstans att bo. Är ert parti beredda att satsa på att bygga hyresrätter till rimliga priser så att unga i Solna kan få en första bostad inom överskådlig tid?

Ja    Nej            Om Ja, hur många och beräknad hyra?

Övriga kommentarer:

 

Vi medverkar gärna till att fler hyresrätter byggs i Solna, men för att det ska ske behöver det också finnas byggherrar som är villiga att bygga, antingen Signalisten eller privata hyresvärdar. I Signalistens styrelse driver vi på för ett ökat byggande. Byggherrarnas byggkostnader kommer självklart vara en förutsättning för vilka hyresnivåer som är möjliga att uppnå. Men regler som påverkar kostnader för byggnation och regler för hyressättning är inte en kommunal fråga, utan en nationell. Därför är svårt för oss som kommunpolitiker att ge exakta löften om hyresnivå på kommande projekt.

Vi är utifrån den utgångspunkten dock självklart positiva till olika initiativ som på ena eller andra sättet kan minimera byggkostnaderna och därmed indirekt hyrorna inom regelverken. Det gäller exempelvis att bygga typhus (allmännyttans gemensamt upphandlade exempelvis via Sabo) eller olika former av kollektivhuslägenheter riktade mot ungdomar. 

Värt att notera är att nybyggnation alltid är relativt intensivt vad gäller kapitalkostnader. Därför kommer det aldrig vara möjligt att nå lika låga hyresnivåer i nybyggnation, som finns i byggnader som finns sedan tidigare.

 

3.     Signalisten renoverar ju många lägenheter. För de boende är det en stor påfrestning. Är ert parti beredd att ändra inriktning för att de boende skall kunna bo kvar både under och efter renovering?   

Ja    Nej            Kommentarer: 

Kan ni tänka er att ompröva ännu ej påverkade renoveringar?  Ja    Nej

 

Det är inte alls självklart att det är en fördel för den som bor i en lägenhet att bo kvar under en omfattande renovering. Även om det är stökigt att tvingas tillfälligt flytta, så kan buller, tillfälliga lösningar för toalett, hygien och matlagning vara mycket krångligt. Dessutom ökar det kostnaden för genomförandet då renoveringsarbetena behöver ske med särskild hänsyn till de boende. 

Med det sagt, så beror upplägget på vad som behöver ordnas i varje enskilt projekt och vilka tekniska förutsättningar de har. 

Vad som är särskilt viktigt för oss, är att boende som behöver flytta erbjuds bra alternativ under tiden renoveringen pågår. Här upplever vi att Signalisten är lyhörd för de boendes önskemål och erbjuder olika alternativ för att hitta bra lösningar.

 

4.     En omfattande hotellverksamhet har utvecklats i Storstockholm och även i Solna. Det gör att ett stort antal lägenheter inte kommer de köande i bostadsförmedlingen till del och gör också boendet osäkert och påfrestande för övriga boende (se bifogad utredning).  Är ert parti beredda att agera mot detta och i så fall hur ?

Ja    Nej            Hur? :

Ja. I den mån ”hotelliseringen” sker på ett sätt som kräver bygglov och/eller liknande tillstånd från staden, har stadens byggnadsnämnd i något fall redan agerat mot denna genom att exempelvis inte lämna slutbesked. Vi ser ingen anledning att det ska ske annorlunda framöver i den delen.

I grunden är troligen en del av bakgrunden till trenden den dåligt fungerande hyresmarknaden i Sverige, vilket skulle kräva reformer av bostadsmarknaden på nationell nivå.

5.     Ombildningar och försäljningar av Signalistens hyresrätter är ett hot mot många hyresgästers möjligheter att bo kvar. Har ert parti några sådana planer inför mandatperioden?

Ja    Nej.  

Kan ni garantera att detta inte kommer att ske?   Ja    Nej

Kommentarer: 

Nej, några sådana planer har vi inte avseende Signalisten. För oss är det istället viktigt att Signalistens lägenhetsbestånd genom nybyggnation ökar, för att öka antalet hyresrätter i Solna. Skulle frågan ändå bli aktuell under mandatperioden är vår avsikt att arbeta mot eventuella förslag om ombildning.

Värt att notera är att även där ombildning sker, har hyresgäster rätt att bo kvar som hyresgäst från den nya bostadsrättsföreningen även efter dess. Inte heller hyresgäster hos exempelvis privathyresvärdar ska alltså behöva vara oroliga för att behöva flytta vid en ombildning.

6.     Miljö- och klimatpåverkan är stor vid byggande. Vid nybyggnad krävs numera en redovisad livscykelanalys för att få byggnadslov. Vilka åtgärder vad beträffar klimatpåverkan vill ert parti genomföra under mandatperioden även avseende större renoveringar? Svenska bostäder kommer tex att göra livscykelanalyser även vid större renoveringar. 

Svar/kommentarer: 

Det är inte korrekt att det krävs en redovisad livscykelanalys vid bygglov för nybyggnation*. Den nyligen införda lagstiftningen kräver däremot en klimatdeklaration, vilket är ett helt annat typ av dokument.

Centerpartiet i Solna anser att livscykelperspektiv och livscykeltänk är ett viktigt hjälpmedel i fastighetsförvaltning. Det ger att exempelvis arbete med energieffektivisering kan ge fördelar vad gäller livscykelkostnad.

Historiskt, och särskilt i äldre hus, är energianvändningen över livscykeln den största klimatpåverkan. Fortgående energieffektivisering, och det faktum att all Signalistens inköpta el är märkt med Bra Miljöval, och att Norrenergis fjärrvärme är till mycket hög grad förnybar, har sänkt denna påverkan. 

Stor klimatpåverkan kommer också från byggmaterial som exempelvis stål eller betong. De kan också ha andra former av miljöpåverkan. Vid nybyggnation och renoveringar använder Signalisten Byggvarubedömningens regler för val av byggmaterial. Vi ser från vår sida gärna att även byggmaterialets klimatpåverkan också vägs in i framtida projekt, så att exempelvis trä eller klimatbantad betong väljs som material vid renoveringsprojekt. Demonterat material som inte är utslitet bör lämnas för återbruk, antingen i det egna beståndet eller via andrahandsmarknaden.

* Se exempelvis Boverket. https://www.boverket.se/sv/byggande/hallbart-byggande-och-forvaltning/livscykelanalys/lca-i-byggprocessen/

 

Bilaga Svenska Bostäders nya underhållspolicy - se separat bilaga

 

Bilaga Rapport hotellverksamheten i Stockholms län

https://www.hyresgastforeningen.se/regioner/stockholm/nyheter/hotellagenheter/

 

 

Bilaga: Tankar om hållbarhet vid renovering

Miljömässig hållbarhet - betyder att bevara fungerande strukturer i byggnaderna och hitta smarta energibesparande åtgärder. Att inte riva i onödan, utan att spara på både miljö och pengar. 

Social hållbarhet - innebär en målsättning att hyresgästerna om möjligt kan bo kvar både under och efter renovering/upprustning. Genom samråd ta vara på hyresgästernas kunskap och idéer samt ge dem inflytande på planerade åtgärderna i deras hem 

Ekonomisk hållbarhet - genom smarta åtgärder till rimliga kostnader få en sund och förutsägbar boende-/fastighetsekonomi för både hyresgäster och för Hyresvärd 

Teknisk hållbarhet – att renovering av stammar mm som genomförs görs med långsiktigt perspektiv för att förlänga fastigheternas livslängd och utan onödiga insatser utgå från befintliga system och strukturer som genom både nya och beprövade metoder förbättras och utvecklas. 

 

Bilaga  Tankar om Miljö vid renovering och underhåll

Underhåll och renovering ska göras utifrån strikta miljöhänsyn. Hus och lägenheter där fullt funktionell utrustning rivs ut och ersätts med ny är ofta ett ekonomiskt slöseri och innebär stora miljöavtryck. Man räknar med att vid stambyten och efterföljande radikal renovering av lägenheter, rivs ca 2 ton fullgod utrustning ut från kök och våtutrymmen i varje lägenhet och ersätts sedan med 2 ton ny utrustning. När man beräknar miljöavtrycket genom de produktionskostnader för energibehovet som krävs för att tillverka den nya utrustningen blir det betydande om man summerar. Därtill kommer miljöavtrycket från hela logistikkedjan som innebär att forsla 100-tals ton fullt funktionsduglig utrustning till deponi eller återvinning och sedan transportera den nya utrustningen till varje lägenhet och montera den. Att avgöra när utrustning är utgången måste ske på objektiv och saklig grund och utifrån hyresgästens behov och önskemål. Allt underhåll av befintligt boende (lägenheter) måste i första hand ske med hyresgästens medgivande, på ett sätt som inte rubbar hyresgästens boendekvalitet på ett avgörande otillbörligt sätt. För att uppnå de ratificerade miljömålen enligt Paris-avtalet, krävs större uppmärksamhet, engagemang och konkreta handlingar rörande miljö- och klimatfrågorna.  HGF-Solnas Miljögruppen genom. Lars-Erik Hallgren

 

 

*