Sedlar i små valörer
Birgitta Gustafsson

Sänk boendekostnaderna, även för hyresgäster!

Inflationen saktar in och efter Riksbankens besked nyligen är räntan på väg ned. Detta skapar större ekonomiskt utrymme för många, eftersom boendekostnaden kommer sjunka rejält för den som äger sitt boende. Boendet är oftast den enskilt största utgiften för ett hushåll. Likaså går bostadsbolagen mot ljusare tider. Samma ljusning ser inte vi hyresgäster.

Det råder fortfarande en konsumentkris med höga priser och för oss blir den största utgiften inte lägre. Tvärtom. Bara under de senaste tre åren har vi sett de högsta hyres­höjningarna på över tre decennier. Vi möts inte heller av samma skattelättnader som de som bor i ägt boende gör, i form av ränte- och ROT-avdrag. Därför är det helt orealistiskt att tro att hyresgäster ska klara av ytterligare chockhöjda hyror.

I skuggan av stundande köpfest finns det alltför många barn som tvingas tillbringa en barndom med en konstant klump i magen över att mamma eller pappa inte ska ha råd att betala hyran, som inte vågar be om pengar till gympakläder eller som måste gå hungriga till skolan varje måndag. Äldre som kämpat och slitit ett helt liv men ändå måste vända på varenda krona i slutet av månaden. Varje dag får vi på Hyresgäst­föreningen höra från människor som är en räkning bort från ekonomisk kollaps.

Därför har vi tre önskemål inför årets hyres­förhandlingar.

  • För 2025 är det rimligt att fastighetsägare ser ljusare på framtiden och ställer rimligare krav på sina hyresgäster. Fastighetsägarnas höga yrkanden visar att de inte är nöjda med de senaste årens rekordhöjningar, de vill ha mer.
  • Fastighetsägare måste börja ta ett större ansvar för sina hyresgäster, de som faktiskt betalar hyran. Vi är oroliga att kraven på höga hyres­höjningar inte kommer att göra årets hyres­förhandlingar mindre komplicerade och utdragna än tidigare.
  • Den som vill tjäna mer pengar på att förvalta bostäder bör fokusera på att effektivisera sin verksamhet. Många fastighetsägare vill höja hyrorna just för att tjäna mer pengar, inte som en följd av kostnadsutvecklingen. Vi tycker inte att detta är rimligt.

Glädjande nog har många privata och allmännyttiga fastighetsägare i år öppnat för en dialog om hyresgästernas perspektiv. De visar förståelse och empati för hyresgästernas situation och vill komma överens.

Vi vill dock påminna alla övriga om att det faktiskt handlar om människors ekonomi, om barns trygga uppväxt och rätten till ett tryggt hem. Ta därför ert ansvar i årets hyres­förhandlingar, så att människor har råd att bo kvar.

Gunnar Bergman, ordförande Hyresgäst­föreningen Kiruna, Kai Selkälä, ordförande Hyresgäst­föreningen Gällivare/Malmberget, Malin Kondor, ordförande Hyresgäst­föreningen Östra Norrbotten, Lars-Erik Englund, ordförande Hyresgäst­föreningen Boden, Javier Maier-Chavez, ordförande Hyresgäst­föreningen Luleå, Ann-Cathrin Lindberg, ordförande Hyresgäst­föreningen Piteå/Älvsbyn, Lars Lundmark, ordförande Hyresgäst­föreningen Norra Västerbotten, Kerstin Granberg Lundgren, ordförande Hyresgäst­föreningen Södra Västerbotten, Morgan Hoppman, ordförande Hyresgäst­föreningen Örnsköldsvik, Göran Hägglund, ordförande Hyresgäst­föreningen Ådalen, Kerstin Wikman, ordförande Hyresgäst­föreningen Härnösand, Maggi Bergne, ordförande Hyresgäst­föreningen Sundsvall/Timrå och Anne-Christine Strömberg, ordförande Hyresgäst­föreningen Storsjöbygden