Oro inför skolstarten för många barnfamiljer
Skolstartstider förknippas ofta med förväntan och glädje, men verkligheten ser annorlunda ut för många barn och familjer. Kostnaderna att bo i hyresrätt har ökat markant, medan lönerna inte hängt med. Höga levnadskostnader och ett långt sommarlov med ökade matkostnader gör att det nu finns mindre utrymme för nödvändiga utgifter vid skolstarten.
Publicerat: 2024-08-19
Budgeten pressas till bristningsgränsen vid skolstarten när barnen behöver nya kläder, skolmaterial och annat som är nödvändigt för barnens skolgång.
- Barnfattigdom är ett akut och omfattande problem som våra beslutsfattare måste ta på största allvar. Bland våra medlemmar märker vi en växande oro över de senaste och kommande hyreshöjningarna. Många lever på marginalen och kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Varje barn har rätt till ett tryggt boende, utan att behöva oroa sig för sin skolgång, brist på mat eller rätt kläder efter årstid. Ingen ska behöva växa upp med sådana bekymmer, säger Gunnar Bergman, ordförande för Hyresgästföreningen region Norrland.
Undersökning barnfamiljers ekonomiska svårigheter
I mars släppte vi i Hyresgästföreningen tillsammans med Majblomman, Svenska Röda Korset och Rädda Barnen en Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation.
Undersökningen visar bland annat att:
- 4 av 10 ensamstående föräldrar och nästan 3 av 10 av sammanboende föräldrar med lägre inkomst, anger att de har behövt låna pengar för att kunna betala det grundläggande de senaste sex månaderna. Detta är en kraftig ökning jämfört med förra året.
- 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna.
- Nästan varannan ensamstående förälder och var tredje sammanboende förälder med lägre inkomst har inte haft råd att köpa näringsriktig mat varje dag i veckan.
- 4 av 10 ensamstående föräldrar och 2 av 10 av sammanboende föräldrar skulle som mest klara av ökade utgifter på 1 000 kronor innan det blir svårt att betala räkningarna. Det pekar på en kraftig försämring jämfört med förra året då det var 32 procent av ensamstående och 9 procent av sammanboende som uppgav samma svårighet.
- Drygt varannan ensamstående förälder och mer än tre av tio sammanboende föräldrar har haft svårigheter att betala fritidsaktiviteter till barnen.
Våra förslag på politiska åtgärder som krävs för att minska barnfattigdomen:
-
Höj bostadsbidraget i takt med kostnadsökningarna
Alla barn har rätt till ett tryggt boende. Bostadsbidraget är ett sätt för staten att ge barnfamiljer med låga inkomster ökade möjligheter att få en skälig bostad. -
Höj barnbidraget
Barn ska inte behöva lida brist på mat och kläder i Sverige. Barnbidraget är ett effektivt och lättadministrerat verktyg som når alla, inklusive de mest utsatta barnfamiljerna. Därför bör det höjas. -
Inför kostnadsfria fritidsaktiviteter och avgiftsfri kollektivtrafik
Alla barn ska ha rätt till fritidsaktiviteter. Barn i utsatta områden deltar i mindre utsträckning i idrott och fritidsaktiviteter. Det beror bland annat på aktivitetsavgifter och kostnader för kollektivtrafik. Inför därför kostnadsfria och subventionerade aktiviteter samt fri tillgång till kollektivtrafik för att fler ska kunna ta sig till aktiviteterna. -
Erbjud skolfrukost
Barn ska inte tvingas börja skoldagen utan mat i magen. Vi vet att detta tydligt försämrar deras studieresultat. Därför bör det vara obligatoriskt för alla skolor att erbjuda skolfrukost till barn och ungdomar.