Fjärrvärmepriserna skenar – så här påverkar det dig!
Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter, nu med i snitt 15,2 procent över hela Sverige. Kartläggningen visar även att fjärrvärmepriserna i 78 kommuner ökat med över 20 procent. Dessutom ökar de redan orimligt stora skillnaderna mellan fjärrvärmepriserna i landets kommuner.
Publicerat: 2024-09-20
– Årets siffror innebär ett rekord i prischock. När vi presenterade fjärrvärmesiffrorna förra året pratade vi om den högsta höjningen i Nils Holgerssonrapportens snart 30-åriga historia. Då låg höjningen på i genomsnitt 7,8 procent. I år ligger snitthöjningen på hela 15,2 procent. Det här svider rejält i plånböckerna, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen.
– Fjärrvärme är ofta ett bra och hållbart uppvärmningsalternativ, men den här typen av prischocker år efter år är oerhört tuffa för hushållen och skrämmer dessutom konsumenterna. Vi märker en oro för fjärrvärmens långsiktighet, inte minst i de mindre näten, och vi tror det finns en stor risk att fjärrvärmebolagen prisar bort sig själva. Det är hög tid att fjärrvärmebolagen tar sig en rejäl funderare på sin prissättning om de vill vara fortsatt konkurrenskraftiga, säger Joachim Höggren.
När uppvärmningskostnaderna för Nils Holgerssons typlägenhet i länets dyraste och billigaste kommun jämförs skiljer det sig avsevärt mellan olika län.
- I Jämtlands län är Adven Sverige i Bräcke dyrast (1 385,7 kr/MWh) medan Jämtkraft i Östersund är billigast (929,9 kr/MWh).
- I Norrbottens län är Solör Bioenergi i Kalix dyrast (1 462,8 kr/MWh) och Luleå Energi billigast (662,0 kr/MWh).
- I Västerbottens län är Solör Bioenergi i Vilhelmina dyrast (1 430,1 kr/MWh) och Sorsele Värmeverk billigast (830,0 kr/MWh).
- I Västernorrlands län är Adven Sverige i Sollefteå dyrast (1 280,0 kr/MWh) och Sundsvall Energi billigast (864,4 kr/MWh).
Siffrorna visar att det är orimligt stora skillnader mellan kommunerna. Och när skillnaderna är så stora och svåra att förstå, ligger det nära till hands att undra hur priserna kan motiveras? Detta är mycket allvarligt på en marknad som innebär naturliga monopol för de verksamma bolagen, säger Joachim Höggren.