Glad familj sitter vid matbordet.

Julen- En tid för glädje eller en ökad risk för våld i hemmet?

Julhelgerna närmar sig och för många av oss innebär det glädje, återhämtning och gemenskap med familj och vänner. Tyvärr är det inte så för alla. Under julhelgerna, när många är lediga och tillbringar mer tid hemma, ökar risken för våld i nära relationer.

Våld är inte en privatsak

När det gäller våld i nära relationer är det viktigt att vi som medmänniskor agerar. Vi får inte blunda och tänka att det är något som de själva måste lösa. För att stoppa våld i nära relationer måste alla reagera och agera. Var uppmärksam om din granne håller sig för sig själv, inte vågar lyfta blicken eller utsätts för verbala hot.

Vad kan du göra?

Om du hör skrik, gråt eller dunsar bör du agera direkt. Här är några sätt att agera:

  • Lokalisera ljudet: Ta reda på vilken lägenhet ljudet kommer ifrån och ring på dörren. Om du inte känner dig bekväm med att stanna kvar, gå därifrån. Ditt agerande kan få misshandeln att upphöra eller ge kvinnan möjlighet att låsa in sig.
  • Ring polisen: Vid pågående misshandel, ring alltid 112. Polisen kan bedöma situationen och ingripa.
  • Grannsamverkan: Genom att prata med dina grannar i tvättstugan eller trapphuset kan ni skapa en relation som gör att ni vågar be om hjälp vid behov.
Barn som leker i lekparken

Är du en orolig anhörig eller granne?

Här är några tips på vad du kan göra för att hjälpa till:

  • Visa omtanke och våga fråga: Om du misstänker våld, ställ frågan och visa att du har märkt att något är fel. Fråga när ni är ensamma och på en trygg plats.
  • Respektera hennes beslut: Du kan aldrig bestämma hur hon ska agera. Hon måste själv komma fram till sitt beslut och göra det i sin egen takt. Fortsätt att inkludera henne i ditt liv och visa att du finns där för henne.

Visa civilkurage

Tveka inte ring polisen om du ser att någon far illa.

  • Lita på din magkänsla – den stämmer oftast
  • Titta inte bort och lita på att någon annan ska agera.
  • Våga hjälpa, våga bry dig – ditt agerande kan rädda liv