Äldre mans händer
Mostphotos

Debatt: Kraftiga hyreshöjningar slår hårt mot gamla och sjuka

I media har vi kunnat läsa om fastighetsägare runt om i landet som krävt enorma hyreshöjningar. De hänvisar till ekonomiska behov när de påstår att dessa ökningar är nödvändiga och vissa kommuner ställer också höga hyreskrav för grupp- och äldreboenden. För våra äldre, som har arbetat och kämpat i hela sina liv, är detta en tuff situation och många står nu inför hyreshöjningar som de knappt klarar av att hantera. Kraftigt höjda hyror kan i värsta fall innebära att de inte har råd med mat och mediciner. Otack tycks vara världens lön.

Hyresrätten är en grundläggande del av den svenska bostadsmarknaden. Idag bor cirka 3 miljoner svenskar i hyreslägenheter och precis som i andra boendeformer är det där de skapar sina hem, umgås med familj och vänner och finner trygghet. Tyvärr har hyresrätten ibland blivit en handelsvara, där fastighetsägare ser sina hyresgäster som kunder och transaktioner, snarare än som människor.

Höga hyreshöjningar påverkar oss alla. Inflationen har lett till ökade kostnader för varor och tjänster, och hyrorna har inte stått still. Skillnaden mellan hyresrätten och andra boendeformer är att hyreskostnaden aldrig minskar. Pengar som fastighetsägare fick under de goda åren användes inte alltid till underhåll av lägenheterna.

I stället såg de chansen att lyxrenovera och därefter höja hyrorna kraftigt. Tänk om de i stället hade satsat på underhåll, kanske hade vi då inte stått inför dessa höga kostnader idag? Det är sällan eller aldrig vi ser att fastighetsägare frivilligt sänker hyrorna.

Låt oss därför fortsätta diskutera och arbeta för en balanserad bostadsmarknad, där äldres behov tas på allvar och där hyresrätten inte bara betraktas som en handelsvara. Bostaden är trots allt en grundläggande mänsklig rättighet, fastställd såväl av FN som i svensk lag.

Vi måste se till att alla, oavsett ålder, har rätt till ett tryggt boende till en rimlig kostnad.