Hyresgästföreningen fick hyresvärden att backa om hyror på Kvarnen

De nya hyrorna för hyresgästerna i Kvarnen i Uppsala är klara. Hyresvärden har efter segdragna förhandlingar och ett intensivt arbete från Hyresgästföreningen fått backa från sina ursprungliga krav på hyreshöjningar på 25 procent. Uppgörelsen kommer efter medlingsförhandlingar i Hyresnämnden, och innebär att hyrorna höjs för en snittlägenhet med fem procent från den 1 april 2014. Därefter höjs hyrorna med 4,3% från 1 mars 2015 samt 3,3% från 1 augusti 2015.

-  Överenskommelsen innebär att hyresgästerna slipper de höga hyror som fastighetsägaren först krävt och att de kan planera sin ekonomi. Uppgörelsen är långsiktig och innebär att hyrorna landar på en rimlig nivå, säger Helena Åhlberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Ingen hyresgäst kommer att få en högre höjning än cirka 400 kronor per månad. Denna del av överenskommelsen skyddar de hyresgäster som bor i lägenheter som i kronor räknat får en högre hyreshöjning än andra boende i fastigheten. De flestas hyreshöjning stannar dock under 400 kronor.

-  Det har varit viktigt för hyresgästerna att få en långsiktig uppgörelse för att undvika återkommande tvister i Hyresnämnden.  Vi har också lyckats komma överens om att hyresgästerna slipper retroaktiva hyreshöjningar, som hyresvärden krävt, säger Helena Åhlberg.Mer information:  Kontakta Helena Åhlberg, förhandlare Hyresgästföreningen.

helena.ahlberg@hyresgastforeningen.se, tel 018-18 93 18.