Studenter sover för bostadsbristen

I Örebro saknas det idag 500 studentbostäder. Följden blir att studenter tvingas in i dyra andrahandslösningar eller att de i extrema fall måste säga upp sin studieplats eftersom de saknar boende. För att uppmärksamma bostadsbristen och dess konsekvensers kommer två studenter övernatta i Hyresgästföreningens offentliga lägenhet på campus Örebro mellan den 12 och 13 februari.

De två övernattande studenterna Malin Linell och Mariam Ali studerar vid Örebro universitet och har båda fått uppleva bostadsbristens negativa effekter. De har båda bott i nödlösningar och dyra lägenheter innan de lyckades få ett bra, prisvärt boende.

- Studenter ska inte behöva spendera de första 6 månaderna av sina studier till att hitta ett boende, alla ska ha rätten till ett eget hem. Bristen på studentbostäder har en avskräckande effekt för de som funderar på att välja Örebro som studieort. Något som i förlängningen kan drabba stadens arbetsgivares möjlighet att rekrytera rätt kompetens, säger Jane Carlsson Hyresgästföreningens regionstyrelse.

Malin och Mariam kommer under sin tid i den offentliga lägenheten ta över Hyresgästföreningen Region Mitt:s Twitter-konto och skriva som sin vistelse. Deras inlägg går att följa på @hyrdigfri och #flerhem.

På förmiddagen den 13/2 kl 1030 kommer de äta frukost tillsammans med de kommunala politikerna Lena Baastad(S) och Fredrik Persson (MP).


Om eventet och den offentliga lägenheten:
Den offentliga lägenheten kommer vara placerad framför kårhuset på campus området i Örebro. De två studenterna kommer gå in i lägenheten den 12/2 ca kl 1800 och lämna lägenheten den 13/2 ca kl 1100.

Den offentliga lägenheten är 16kvm stor och innehåller ett mindre kök, bäddsoffa, tv och bord med stolar.


För mer information kontakta:
Jacob Höglund

Bostadspolitisk utredare
070-3708403