Strandad hyresförhandling i Örnsköldsvik

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Övikshem AB har strandat.

Det kommunala bostadsbolaget Övikshem vill höja hyrorna med 2,8 procent. Det kan inte Hyresgästföreningen acceptera. Efter fyra förhandlingstillfällen står parterna fortfarande långt ifrån varandra och kan inte komma överens. Nu kallas Hyresmarknadskommittén in för att medla.

–  Hela Övikshems hyreshöjning omfattas av ett avkastningskrav på fem miljoner kronor som Örnsköldsviks kommun beslutat att lägga på Övikshem. Det är inte rimligt. Tar man bort avkastningskravet så går Övikshem ändå med vinst. Vi tycker inte att det här är något som hyresgästerna ska betala. Därför kunde vi inte komma överens, säger Krister Häggling, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen vänder sig nu till Hyresmarknadskommittén som kommer att göra ett försök att medla mellan parterna. Om medlingen misslyckas tar Hyresmarknadskommittén beslut om vilken hyreshöjning det blir.

Hyresmarknadskommittén är ett medlingsorgan som består av ledamöter från Hyresgästföreningen Riksförbundet och SABO (de allmännyttiga bostadsföretagens centralorganisation).

För mer information:
Krister Häggling, förhandlare, Hyresgästföreningen region Norrland, 070-574 94 57