Hyrorna färdigförhandlade med Krokomsbostäder

Hyresgästföreningen och Krokomsbostäder har kommit överens om en genomsnittlig hyreshöjning på 13,50 kronor per kvadratmeter under 2014.

Det kommunala bostadsbolaget Krokomsbostäder hade krävt att få höja hyran med 33 kronor per kvadratmeter från årsskiftet, men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen stannade hyreshöjningen alltså på i genomsnitt 13,50 kronor per kvadratmeter.

–  Jag tycker att det blev en bra uppgörelse för hyresgästerna. Vi hade ett gott förhandlingsklimat och stor förståelse för varandras situation.Bolaget har ett underhållsbehov, men med tanke på det låga ränteläget och de obefintliga kostnadsökningarna så var det viktig att få till en låg uppgörelse för hyresgästerna, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyreshöjningen är fördelad enligt följande:

  • Lägenheter med kallhyra höjs med 4 kronor per kvadratmeter vilket ger en hyreshöjning på omkring 23 kronor i månaden för en trea på 70 kvadratmeter.
  • Lägenheter där värmen ingår i hyran får en hyreshöjning på 12,70 kronor per kvadratmeter. Här får en trea på 70 kvadratmeter en höjning på omkring 74 kronor i månaden.
  • Lägenheter där både värme och el ingår i hyran får en hyreshöjning på 16 kronor per kvadratmeter: här blir hyreshöjningen för samma trea 93 kronor per månad.

Utöver det så höjs även samtliga bilplatser med tio kronor per månad.

Krokomsbostäder begärde ingen hyreshöjning 2013.

Sverige har ett lågt ränteläge och en låg inflation och det är något som Hyresgästföreningen lyft fram inför de flesta hyresförhandlingarna i år. Det allmänna ekonomiska läget borde leda till låga höjningar över lag menar Hyresgästföreningen.

För mer information:
Hasse Dahl, förhandlare, Hyresgästföreningen region Norrland, 070-798 08 64