Vinstkrav bakom högt krav på hyreshöjning

Trots låg inflation och låga räntor vill allmännyttan i Burlöv höja hyrorna med 3,4 procent från första februari nästa år. Den främsta orsaken till Burlövs Bostäders krav är att de ska klara kommunens avkastningskrav.

– Med tanke på det generella kostnadsläget är det ett mycket högt krav. Dessutom är Burlövs Bostäders höjningskrav betydligt högre än yrkande vi fått från en majoritet av de privata fastighetsägarna i Burlövs kommun, säger Sten Svensson, Hyresgästföreningens förhandlingsledare.

De privata fastighetsägarna som företräds av branschorganisationen, Fastighetsägarna Syd, har tidigare begärt att få höja hyran vid årsskiftet med mellan 2,5 och 2,7 procent.

Inför förhandlingen om nästa års hyror har allmännyttan i Burlöv flaggat om krav på höga hyreshöjningar. I en bifogad ekonomisk kalkyl framgår det att hyreshöjningen inte i första hand ska täcka väntade kostnadsökningar. Istället är det ägarens, Burlövs kommuns, vinstkrav på 3,65 procent som ska motivera en hyreshöjning på 3,4 procent från första februari.

Förra året fattade kommunledningen beslutet om en värdeöverföring på två miljoner kronor från
Burlövs Bostäder AB till ett planerat arenabygge i kommunal regi. Ett liknande vinstuttag är planerat för de kommande åren.

– Det är visserligen inte olagligt av kommunledningen att kräva stora vinster från sina bolag men jag tycker ändå det är omoraliskt att låta Burlövs Bostäders hyresgäster stå för notan för annan kommunal verksamhet, säger Sten Svensson.­­

För ytterligare information kontakta:
Sten Svensson, förhandlingsledare, 040-17 43 24
Åsa Cullborn, kommunikationschef, 070-471 43 06