Halverat hyreskrav hos Östersundshem

Östersundshem fick nära på halvera sitt krav på hyreshöjning efter förhandlingar med Hyresgästföreningen. Hyreshöjningen är dessutom uppdelad på två omgångar under 2014.

Det kommunala bostadsbolaget Östersundshem hade krävt att få höja hyran med 17 kronor per kvadratmeter från årsskiftet, men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen stannade hyreshöjningen på 8,40 kronor per kvadratmeter från första januari och 4,20 kronor per kvadratmeter från första juli.

Det innebär att hyran för en normaltrea på 70 kvadratmeter höjs med omkring 49 kronor per månad från första januari och sedan med 24 kronor per månad från första juli.

–  Jag tycker att det blev en bra uppgörelse för hyresgästerna. Vi lyckades nära på halvera bostadsbolagets krav och även få inskrivet i protokollet att hyreshöjningen ska gå till vissa nödvändiga underhållsåtgärder, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen.

De underhållsåtgärder som parterna kom överens om ska genomföras nästa år handlar, bland annat, om uppfräschning av trapphus med målning och byte av belysning. 

Sverige har ett lågt ränteläge och en låg inflation och det är något som Hyresgästföreningen lyft fram inför de flesta hyresförhandlingarna i år. Det allmänna ekonomiska läget borde leda till låga höjningar över lag menar Hyresgästföreningen.

För mer information:
Hasse Dahl, förhandlare, Hyresgästföreningen region Norrland, 070-798 08 64