19 900 köar för en bostad i Östersund. 6 900 av dem är under 25 år. Dags att agera anser Hyresgästföreningen.

 

Östersundshems bostadskö uppgår i dag till nära 19 900 personer. En tredjedel, 6900 personer, av de som står i kön är under 25 år.

–  Det måste byggas så att folk har råd att bo, det är det största dilemmat här, det nybyggda står tomt för att ingen har råd att bo där, samtidigt växer bostadskön och det är de unga som drabbas, säger Ann-Christine Strömberg, ordförande Hyresgästföreningen Östersund.

Av de 6 900 som är mellan 16 och 25 år och som står i kön söker 2 800 aktivt efter lägenhet i Östersund. Det vill säga de har loggat in och kollat lediga lägenheter hos Östersundshem någon gång det senaste kvartalet. Av de totalt 19 900 personer som står i bostadskön är 7 300 aktivt sökande.


Nu mobiliserar Hyresgästföreningen i Östersund

Under tre dagar, med start fredag 29 november, sätts Östersunds bostadsproblematik under lupp. På Stortorget bygger vi upp en fullt utrustad etta med kokvrå där det bland annat hålls inflyttningsfest med unga vuxna och rundabordssamtal om bostadssituationen med lokala politiker och näringsliv.

På Storsjöteatern hålls seminarium om unga vuxnas boende och bostadspolitisk debatt där bland andra Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen, samt AnnSofie Andersson, kommunalråd Östersund, deltar.

Torsdag 28 november
Kom och se när enrumslägenheten monteras upp på Stortorget.

Fredag 29 november
Debatt: Hyresrätten i Östersund – i dag och i morgon. Medverkande: Barbro Engman, ordförande Hyresgästföreningen, AnnSofie Andersson, kommunalråd samt representanter från Östersunds fastighetsägare.
Seminarium: Unga vuxnas boende med utredaren Jonas Hagetoft, Hyresgästföreningen.
Inflyttningsfest för unga vuxna i enrummaren på Stortorget.

Lördag 30 november
Bostadspolitiska samtal i enrummaren på Stortorget.

Söndag 1 december
Glögg, pepparkakor och bostadssnack i och kring enrummaren på Stortorget.

För mer information:
Anne-Christine Strömberg, ordförande, Hyresgästföreningen Östersund, 070-678 17 12
Charlotte Oster, enhetschef, Hyresgästföreningen region Norrland, 070-355 22 35

Media hälsas välkommen att delta i samtliga aktiviteter.
Se bifogat program här nedan för alla tider.