Sex hyresgäster stämmer Galären i Luleå AB på 164 000 kronor på grund av störningar vid ombyggnation.

I nära två års tid tvingades hyresgästerna i ett hyreshus i centrala Luleå stå ut med bilningar, borrningar och andra störande ljud vid en omfattande ombyggnation.

Fyror gjordes om till treor och ettor, tvättstugan byggdes om, balkongerna avlägsnades från fasaden och återfördes därefter. Även entrén till fastigheten flyttades.

–  Huset har varit en byggarbetsplats, mycket spring, oljud och trapphusen har varit rent bedrövliga. Vi har inte kunnat prata med varandra inomhus i långa perioder från och till på grund av oljuden. Inte ens kunnat ringa ett samtal, säger en av hyresgästerna.

–  Galären gjorde fel från början. Vi borde ha fått ersättningslägenheter. Det känns inte kul att behöva gå till stämning, men vi har inget val.

Ingen av hyresgästerna evakuerades under byggtiden som pågick från augusti 2011 till juni 2013. Någon hyressänkning på grund av störningarna tog hyresvärden inte initiativ till.

För sex medlemmars räkning försökte Hyresgästföreningen då förhandla med Galären som kunde sträcka sig till att ersätta hyresgästerna med 1000 kronor var.

–  Det är ett hån mot hyresgästerna. Under hela min tid på Hyresgästföreningen har jag aldrig varit med om så här omfattande störningar. Hyresgästerna har inte kunnat vara i sina lägenheter från sju på morgonen till klockan fyra på eftermiddagarna, säger Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen yrkar på ersättningar mellan 14 800 och 37 000 kronor för de sex medlemmarna. Summan på anspråket är räknad så att hyresgästerna inte ska betala någon hyra för den del av dagen då de inte kunnat vistas i sina lägenheter.

För mer information:
Mikael Renqvist, jurist, Hyresgästföreningen region Norrland, 070-688 83 02