Ny rapport visar på höga hyror i nya hyresrätter

En ny rapport som granskar de hyresrätter som byggts i Uppsala de senaste två åren visar på mycket höga hyror. Snitthyrorna för fyra nyproduktionsprojekt landar på 10 777 kronor per månad för en trea på 77 kvadratmeter.

Rapporten som presenterades på ett frukostmöte med ett 30-tal politiker och branschföreträdare på onsdagsmorgonen visar också på de möjligheter som finns till billigare produktion.

- Det är viktigt att Uppsala fortsätter bygga hyresrätter men på sikt är det inte hållbart att allt som byggs har dessa höga hyror, säger Cecilia Staland, ordförande för Hyresgästföreningen i Uppsala-Knivsta.

För att bygga billigare pekar rapportförfattarna på flera kommunala verktyg bland annat billigare markpriser, att ta fram mer byggfärdig mark, att uppdra åt Uppsalahem att bygga billigare och att använda Boverkets nationella krav istället för att kommunen har egna särkrav.

- Vi hoppas att vi har uppmärksammat problemet med den dyra nyproduktionen och att politikerna och branschen nu tar gemensamt ansvar för en fortsatt hög byggtakt, men att vi också bygger så folk har råd att bo, säger Jens Lundberg, en av rapportförfattarna.


Kontakt:

Cecilia Staland: 070 244 95 55.


Jens Lundberg: 018 18 93 28.


Ladda ner hela rapporten i PDF här nedanför.