Hyresgästföreningen i Östersund tillbakavisar krav på 26 procentig hyreshöjning. Nu avgörs tvisten i Hyresnämnden.

Hyresgästföreningen företräder åtta medlemmar som alla är hyresgäster hos den hyresvärd i Östersund som vill höja hyrorna i sina fastigheter mellan 18 och 26 procent. Får fastighetsägaren igenom sitt krav kan det innebära hyreshöjningar på upp emot 1500 kronor i månaden.

”Det är fullständigt absurt att kräva hyreshöjningar på upp till 26 procent i lägenheter som inte renoverats sedan 50- och 60-talet. Jag har aldrig varit med om ett så högt hyreskrav förut. Det här är mycket stötande för hyresgästerna och ett krav vi absolut inte kan acceptera”, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Det hela började i december förra året då fastighetsägaren ville höja hyrorna med cirka fem procent. Det var för mycket tyckte åtta av hyresgästerna och protesterade mot höjningen, som de tyckte var oskälig på grund av att lägenheterna höll dålig standard. De tog hjälp av Hyresgästföreningen för att försöka förhandla med fastighetsägaren. Fastighetsägaren gick då vidare till Hyresnämnden för att få igenom sitt krav. Men nu handlade det inte längre om fem procent utan om hyreshöjningar på mellan 18 till 26 procent.

”Fastighetsägaren går utanför alla ramar och skjuter från höften genom att lägga ett bud som är 20 procent högre än det första. Det här är inte seriöst”, säger Hasse Dahl.

Hyresgästföreningen har bjudit in fastighetsägaren och dennes ombud, Fastighetsägarna Mitt Nord, till förhandlingar om hyrorna, men utan framgång.

Som jämförelse kan nämnas att hyreshöjninggarna hos majoriteten av de privata hyresvärdarna i Östersund hamnade på 2,20 procent 2013. Den högsta hyreshöjningen i landet 2013 var hos Kungälvsbostäder och landade på 3,26 procent. 

Ärendet ska upp i Hyresnämnden den sista oktober.

För mer information:

Hasse Dahl, förhandlare, Hyresgästföreningen region Norrland, 063-556 633, 076-798 08 64