Rekordmånga unga vuxna tvingas bo kvar hemma


En av fem mellan 20 och 27 år bor hemma hos sina föräldrar. Det är den högst uppmätta siffran någonsin.  Mer än hälften av dem skulle vilja bo på något annat vis. I faktiska tal innebär det att 6 300 unga vuxna i Lund och Malmö bor ofrivilligt hos sina föräldrar. Hyresrätten är den boendeform som flest unga skulle välja om de själva fick bestämma.

- Att som ung vuxen kunna bo i ett eget boende borde inte vara en lyx för ett fåtal utan en självklarhet för alla som vill. Det är en förutsättning för att vi unga vuxna ska kunna utveckla våra drömmar och vår självkänsla, säger Karolina Limoine, utredare på Hyresgästföreningen.

I samband med en hearing i Malmö Folkets Park presenterade hon idag resultaten i en färsk skopundersökning om unga vuxnas boendesituation och bostadsdrömmar i Malmö och Lund. Sammanlagt 4 400 ungdomar i de bägge städerna har intervjuats.

Bostadsbristen i dessa kommuner har ökat konstant de senaste åren. Trots en stark efterfrågan på fler bostäder är nyproduktionen av hus och lägenheter stadigt låg.

14 200 unga vuxna i Lund och Malmö är ofrivilligt utan en egen bostad. För att fylla det behovet skulle det behöva byggas 3 700 hyresrätter, 3 800 bostadsrätter och 1 800 egna hus. Totalt sett innebär det 9 300 bostäder.

-Det har under en längre tid varit bostadsbrist i Malmö och Lund. Vad den här rapporten visar är hur glappet mellan hur unga vuxna bor och hur de vill bo ökar allt mer. Bostadsbristen drabbar många människor, men unga vuxna är en särskilt utsatt grupp, säger Fritjof Carlsson-Brandt, bostadspolitisk projektledare på Hyresgästföreningen.

36 procent av unga vuxna i Malmö och Lund tycker att det passar dem bäst att bo i hyresrätt medan 29 procent vill bo i bostadsrätt. Bara sju procent av de tillfrågade skulle vilja bo i eget hus.

Hyresrätten är även den mest populära boendeformen för de som har en bostad men vill byta.

- Det är väldigt synd att mer inte görs för att få till fler bostäder till en rimlig kostnad. Det är nu rekordmånga unga vuxna som söker efter en egen bostad. Man får känslan av att politiker och makthavare inte tycker att frågan är speciellt viktig, men vad är egentligen viktigare än ett hem, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

För mer information kontakta:
Karolina Limoine, utredare: 0730- 82 02 01
Fritjof Carlsson-Brandt, bostadspolitisk projektledare: 0702-18 36 38
Pernilla Berthelot, kommunikatör: 040-17 43 67