Hyresgästföreningen kräver skadestånd av privatvärdar i Varberg

Hyresgästföreningen begär nu skadestånd av de drygt 80 privata hyresvärdar som har Fastighetsägarna som ombud i årets hyresförhandlingar. Föreningen anser att motparten brutit mot den lagstadgade förhandlingsskyldigheten.

Kravet på skadestånd ligger på 25 000 kronor per fastighet, vilket motsvarar 4,7 miljoner kronor totalt.

I mitten av februari i år valde branschorganisationen Fastighetsägarna att stranda förhandlingarna om årets hyror hos privatvärdarna i Varberg. Men enligt Hyresgästföreningens bedömning bröt motparten därmed mot den lagstadgade förhandlingsskyldigheten.

-  Det finns ett antal steg som ska följas innan man kan stranda en förhandling, säger Conny Borup, jurist hos Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Först måste man diskutera hyresnivån i varje enskild fastighet men det har inte skett i det här fallet.

-   I stället har man bara förhandlat om en ramnivå och därmed har motparten inte fullgjort förhandlingsskyldigheten.

Syftet med Hyresgästföreningens krav är inte i första hand att försöka driva in ett skadestånd utan att få Fastighetsägarna att komma tillbaka till förhandlingsbordet och dra tillbaka de hyreshöjningar organisationen försökt få enskilda hyresgäster att godkänna. Om så sker kommer Hyresgästföreningen att dra tillbaka samtliga krav.

Om Fastighetsägarna däremot står fast vid sin nuvarande hållning lämnar Hyresgästföreningen in en ansökan om skadestånd till hyresnämnden.

Strandningen i Varberg berör cirka 2 250 lägenheter.

Vill du veta mer välkommen att kontakta

Göran Moberg, förhandlingsstrateg 031-704 50 30

Pedram Kouchakpour, enhetschef förhandling 031-704 50 67

Conny Borup, jurist 031-704 50 52