Familjebostäder har strandat 2013 års hyresförhandlingar

Familjebostäder i Göteborg har strandat de pågående hyresförhandlingarna efter att ha sagt nej till ett medlarbud på 2 procents hyreshöjning.

Familjebostäder och Hyresgästföreningen har under hösten och vintern träffats åtta gånger utan att kunna komma överens om årets hyror. I slutet av december begärde därför parterna medling i förhandlingarna.

Medlarna föreslog i mitten av januari en hyreshöjning på 2 procent från 1 februari i år.  Det budet har nu Familjebostäder sagt nej till och därmed har förhandlingarna strandat.  Det är första gången på över 20 år som en hyresvärd i Göteborg strandar de årliga förhandlingarna.

Strandningen innebär att Hyresmarknadskommittén (HMK) i Stockholm nu tar över ansvaret för hyresförhandlingen.  Det blir också HMK som avgör hyresnivån för samtliga hyresgäster hos Familjebostäder. Den hyra HMK fastställer kan varken Familjebostäder eller Hyresgästföreningen säga nej till.

HMK består av tre representanter för Sabo, som är de kommunägda bostadsbolagens organisation, och tre representanter för Hyresgästföreningens riksförbund.

Familjebostäder anser att bolagets ökade underhållsbehov motiverar höjningar som ligger långt över inflation och allmänna kostnadsökningar. Men den åsikten delar inte Hyresgästföreningen.

-  Vi tycker det är mycket anmärkningsvärt att Familjebostäder tackar nej till medlarbudet. Bolaget har en mycket god ekonomi och delar ut vinster till sin ägare Göteborgs stad, säger Pedram Kouchakpour, chef för Hyresgästföreningens förhandlingsenhet i västra Sverige. 

-  Vi anser därför att bolaget mycket väl kan klara av att öka underhållet utan stora hyreshöjningar.  Många hyresgäster har det redan tufft ekonomiskt och skulle drabbas oerhört hårt av de höjningar Familjebostäder vill få igenom.

Familjebostäder har cirka 18 000 lägenheter i Göteborg.

Du som vill veta mer är välkommen att kontakta:

Pedram Kouchakpour, chef förhandlingsenheten 031-704 50 67

Linda Zackariasson, förhandlingsledare 031-704 50 37