Låst läge i årets hyresförhandling med Sjöbohem

Trots upprepade försök att komma överens om nya nivåer för hyran i Sjöbohems lägenheter har förhandlingarna mellan allmännyttan i Sjöbo och Hyresgästföreningen lagts på is.
– Det är alltid olyckligt när man inte kan komma överens på egen hand men ibland står parterna helt enkelt för långt ifrån varandra, säger Thomas Lindgren, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

På Sjöbohems begäran avbryts nu de ordinarie förhandlingarna om 2013 års hyresnivåer. I stället får HMK, Hyresmarknadskommittén, ett medlingsuppdrag att försöka få parterna att komma överens om ett resultat som båda kan acceptera.

Sjöbohem har inför förhandlingarna begärt att få höja hyran med upp till 3,5 procent från första januari. Hyresgästföreningen har redan gjort en överenskommelse om hyresjustering för de privata fastighetsägare som företräds av Fastighetsägarna Syd. Denna uppgörelse resulterade i en höjning av hyran med 2,28 procent från den första januari 2013.

-– Detta är vårt bud till Sjöbohem. Vi kan inte se att kostnadsutvecklingen är annorlunda för Sjöbohem än för de privata hyresvärdarna i Sjöbo, säger Thomas Lindgren.

Nu blir det upp till, HMK, Hyresmarknadskommittén att presentera ett medlingsbud. De kan därefter be parterna att återigen sätta sig ned vid förhandlingsbordet för att försöka komma överens.

Förkastar en eller bägge parterna budet strandas förhandlingen. Det innebär att Hyresmarknadskommittén, som består av representanter för både Hyresgästföreningen och branschorganisationen för de allmännyttiga bostadsbolagen, Sabo, beslutar om Sjöbohems hyresnivå för 2013.

För mer information kontakta:
Thomas Lindgren, förhandlare, 0704-71 43 21
Åsa Cullborn, kommunikationschef, 040-17 43 46