Uppmaning till regeringen: Ta ansvar för hyresmarknaden!

Under onsdagen beslutade riksdagen om ändrade regler för andrahandsuthyrning av privatbostad. Beslutet innebär att det nu i praktiken är marknadshyra som gäller vid andrahandsuthyrning av till exempel en bostadsrätt. Samma dag lämnade regeringsutredaren Per-Anders Bergendahl förslag om marknadshyror vid nyproduktion och på sikt i alla hyresrätter.

-  Vi har litat på regeringens utsagor om att marknadshyror inte är aktuellt, men med de här två beskeden börjar vi tvivla. Det är viktigt att regeringen inte fortsätter på denna linje, säger Torbjörn Rönnqvist, ordförande för Hyresgästföreningen region Aros-Gävle som företräder cirka 45 000 medlemmar i tre län.

Hyresgästföreningen har tidigare pekat på hur hyrorna kraftigt kommer att öka med de nya reglerna kring andrahandsuthyrning. Lagen innebär även att andrahandshyresgästens rätt att retroaktivt pröva om hyran är rimlig tas bort.

-  Man minskar hyresgästernas inflytande och med marknadshyresförslaget sker en stor förmögenhetsomflyttning från hyresgäster till fastighetsägare. Vill man få igång byggandet är inte marknadshyror lösningen, då behövs helt andra åtgärder, säger Torbjörn Rönnqvist.

Nu kräver Torbjörn Rönnqvist att regeringen sätter stopp för utredarens förslag om marknadshyror. Bostadsminister Stefan Attefall måste lämna tydliga besked.

-  Många av våra medlemmar är oroliga, och om utredningens förslag skulle bli verklighet har de all anledning att vara det. Vi kommer få en helt annan och mycket mer osäker hyresmarknad. Människor kommer få flytta och det kommer ske sociala skiktningar. Utredaren säger att han vill ha en hyresmarknad som i Tyskland, det vore mycket olyckligt, där har man stora sociala problem i många bostadsområden, säger Torbjörn Rönnqvist.


Mer information:

Torbjörn Rönnqvist, ordförande Hyresgästföreningen region Aros-Gävle 070 369 93 65

Jens Lundberg, bostadspolitisk utredare, 018 18 93 28