Hyresförslaget kan få stora konsekvenser för Gävle

Utredningsförslaget från Per-Anders Bergendahl om marknadshyror kommer inte bara få verkningar i storstadsregionerna. Det menar Hyresgästföreningen i Gävle.

-  Det byggs mycket i Gävle och om hyrorna ska sättas utan förhandlingar blir de mycket höga. Redan nu försöker många fastighetsägare införa mer marknadsliknande hyror. Om förslaget blir verklighet får de vatten på sin kvarn, säger Ulla-Maja Moilanen, ordförande för Hyresgästföreningen i Gävle.

I Gävle har läget redan stor betydelse på hyressättningen och Hyresgästföreningen menar att förslaget kommer leda till stora förmögenhetsomflyttningar från hyresgäster till den redan lönsamma fastighetsbranschen.

-  Bergendahls förslag kommer dessutom att leda till en folkomflyttning helt baserad på människors inkomst – det kommer att leda till social housing och ökad segregation. I alla länder med marknadshyror finns social housing, säger Ulla-Maja Moilanen.

Hyresgästföreningen menar att bostadsminister Stefan Attefall snabbt måste ta avstånd för förslaget.

-  Det ringer medlemmar och är oroliga, ska de kunna bo kvar. Om förslagen blir verklighet kan svaret tyvärr bli nej. För att få igång bostadsbyggande behövs en skattereform som jämnar ut obalansen mellan ägt och hyrt boende, inte marknadshyror, säger Ulla-Maja Moilanen.


Mer information:

Ulla-Maja Moilanen, ordförande Hyresgästföreningen Gävle, 073 219 09 33.

Jens Lundberg, bostadspolitisk utredare Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, 018 18 93 28.