Hot om marknadshyror i Uppsala

Utredningsförslaget från Per-Anders Bergendahl om marknadshyror kommer inte bara få verkningar i storstadsregionerna. Det menar Hyresgästföreningen i Uppsala.

-  Redan nu försöker många fastighetsägare införa mer marknadsliknande hyror i Uppsala. Blir förslaget verklighet blir det kraftiga hyreshöjningar, säger Cecilia Staland, ordförande för Hyresgästföreningen i Uppsala.

I Uppsala har läget redan stor betydelse på hyressättningen och Hyresgästföreningen menar att förslaget kommer leda till stora förmögenhetsomflyttningar från hyresgäster till den redan lönsamma fastighetsbranschen.

-  Bergendahls förslag kommer dessutom att leda till en folkomflyttning som bygger på människors inkomst – det kommer att leda till social housing i Sverige. I alla länder med marknadshyror finns social housing, säger Cecilia Staland.

Hyresgästföreningen menar att bostadsminister Stefan Attefall snabbt måste ta avstånd för förslaget.

-  Redan nu ringer medlemmar och är oroliga, ska de kunna bo kvar. Om utredningens förslag blir verklighet kan svaret tyvärr bli nej. För att få igång bostadsbyggande behövs en skattereform som jämnar ut obalansen mellan ägt och hyrt boende, inte marknadshyror, säger Cecilia Staland.


Mer information

Cecilia Staland., ordförande Hyresgästföreningen i Uppsala, 070 973 36 90.

Jens Lundberg, bostadspolitisk utredare Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, 018 18 93 28.