Familjebostäder i Göteborg kräver 37 miljoner i hyreshöjning nästa år

Även Familjebostäder i Göteborg har nu presenterat sina hyreskrav. Bolaget begär att hyrorna höjs med mellan 1 och 5 procent från årsskiftet. Det motsvarar en total hyreshöjning på 37 miljoner kronor.

Skulle den högsta höjningen bli verklighet betyder det att en hyresgäst som i dag har en hyra på 5 000 får betala 250 kronor mer per månad. På ett år innebär det ytterligare 3 000 kronor i fasta utgifter.

Men Hyresgästföreningen avvisar de här kraven. Familjebostäder har en fortsatt god ekonomi, alla lägenheter är uthyrda, räntan är låg och inflationen nästa år beräknas bli strax över en procent.

Samtidigt har stora grupper av hyresgäster redan i dag en ansträngd ekonomi och vi ser också oroande tecken på att en ny våg varsel kan komma att svepa över Göteborg och Västsverige.

Familjebostäder är inte ensamma om att ställa höga krav inför nästa år. Både Bostads AB Poseidon och privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna GFR kräver också upp till 5 procent i höjning. Det tredje stora allmännyttiga bolaget Bostadsbolaget begär från 0,5 upp till 4,5 procent.

-    ­Nu blir det upp till bevis för de bolag som vill höja hyrorna. De som säger att de vill ha pengar över till underhåll måste kunna belägga att de verkligen använder dem till det, säger Pedram Kouchakpour, chef för Hyresgästföreningens förhandlingsenhet.

Totalt berör bolagens krav närmare 100 000 hushåll i Göteborg.

Du som vill veta mer är välkommen att kontakta: 

förhandlingschef Pedram Kouchakpour 031-704 50 67

förhandlare (Familjebostäder) Linda Zackariasson 031-704 50 37