Första hyresuppgörelsen klar i Göteborg

Den första hyresuppgörelsen i Göteborg för år 2012 är klar. Den gäller Bostads AB Poseidon där hyrorna i genomsnitt höjs med 2 procent från årsskiftet.

Höjningarna varierar dock mellan olika bostadsområden. Några fastigheter får oförändrad hyra och i ett fåtal fastigheter blir höjningen 4 procent. I genomsnitt höjs hyrorna 2 procent, vilket innebär att en lägenhet som i dag har en hyra på 5 000 kronor blir 100 kronor dyrare per månad.

Att höjningen varierar mellan olika fastigheter beror på att vi jämfört den nuvarande hyresnivån med den kvalitet, till exempel läge, standard och skötsel, som erbjuds i boendet.

- Skälet till höjningen är bolagets stora behov av underhåll i fastigheterna och ökade driftskostnader, säger Patrik Hakenmyr, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.

 Bolagets krav, som presenterades i september i år, var olika höga i olika områden och varierade från 1,5 upp till 5,5 procent. Som skäl angav Poseidon ökade drifts- och underhållskostnader.

Hyresgästföreningen har arbetat för att hålla tillbaka Poseidons krav. I en tid när regeringen förutspår en utdragen lågkonjunktur med kraftig inbromsning i ekonomin är det nödvändigt att fastighetsägarna visar stor återhållsamhet i sina hyreskrav.

Uppgörelsen gäller drygt 23 500 hushåll i Göteborg.

 

Du som vill veta mer är välkommen att kontakta:

Patrik Hakenmyr, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen
Region västra Sverige.
Tel: 031-704 50 63
E-post: patrik.hakenmyr@hyresgastforeningen.se

Göran Moberg, förhandlingsstrateg på förhandlingsenheten
på Hyresgästföreningen Region västra Sverige.
Tel: 031-704 50 30.
E-post: goran.moberg@hyresgastforeningen.se