Allt fler unga i Göteborgsregionen bor otryggt

Andelen unga vuxna i Göteborgsregionen med egen bostad – bostadsrätt, eget hus eller hyresrätt med förstahandskontrakt – har minskat. 2003 hade 59 procent egen bostad, 2009 låg motsvarande andel på 56 procent och 2011 är den nere på 48 procent.  

Samtidigt syns en ökning av andelen som flyttat hemifrån, men bor utan besittningsskydd – hos anhöriga eller med kompisar, i studentbostad, med andrahandskontrakt, i hyrda rum och dylikt samt på annat sätt.
Andelen har ökat från 21 procent 2009 till 30 procent 2011.

Det visar den undersökning av 20-27-åringarnas boendevanor som SKOP genomförde under våren på uppdrag av Hyresgästföreningen.

- Det är både allvarligt och oroväckande att otryggheten i boendet drabbar unga vuxna i ännu större utsträckning än tidigare. Det måste vara ett ansvar för alla politiker och
beslutsfattare att inte längre stå och titta på utan i stället ta tag i den här samhällsutvecklingen, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare på Hyresgästföreningen Region västra Sverige.

Undersökningen gjordes i februari 2011. I Göteborgsregionen deltog
1 109 unga, varav 552 i Göteborgs stad och 557 i Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille, Öckerö, Stenungsund, Tjörn, Ale och Lerum.