Hyresförhandlingarna med privata Wiksténs klara

Hyresförhandlingarna med det privata bostadsbolaget Wiksténs i Boden är klara. Bostadsbolaget hade begärt en höjning med 2,3%, men får efter förhandlingar med Hyresgästföreningen nöja sig med en höjning på 1,75%. I förhandlingen ingår också en flerårig överenskommelse för bredband och kabel-TV.

Vid hyresförhandlingar med privata bostadsbolag utgår man ifrån lägenhetens bruksvärde och jämför lägenheten med andra lägenheter som har en likvärdig standard. Bruksvärdet kan vara standarden på lägenheten, service från bostadsbolaget, utemiljö eller läget på orten.

Den 1 januari 2011 får vi en ny lagstiftning på hyresmarknaden. Den nya lagen innebär att man vid hyresförhandling inte längre ska jämföra hyrorna med ortens allmännyttiga bostadsbolag. Hyrorna hos det allmännyttiga bolaget fungerar inte längre som ett tak för hyran hos de privata bolagen. Istället ska hyrorna jämföras med alla förhandlade hyror på orten och lägenhetens standard.

– Wiksténs är ett välskött fastighetsbolag, säger Roger Enbom förhandlare på Hyresgästföreningen. Bostadsbolaget har ett imponerande Nöjdkundindex (NKI).  

Anledningen till hyreshöjningen är bland annat att avgifterna för fjärrvärmen kommer att höjas kraftigt i Boden. Den nya hyran gäller från 1 januari 2011.

För mer information, kontakta:
Roger Enbom, förhandlare Hyresgästföreningen region Norrland, Tel. 0920-20 15 32