Film visar hur våra hem har blivit en handelsvara

I städer över hela världen blir det allt dyrare att bo. Fattiga och vanlig medelklass trycks ut ur städer då hyrorna stiger medan lönerna står stilla. I dokumentären PUSH som visas i Helsingborg på söndag visar regissören Fredrik Gertten hur en ny sorts hyresvärd har etablerat sig – kapitalfonder utan personligt ansvar.

– Det är bra att den här dokumentärfilmen har fått så mycket uppmärksamhet eftersom den lyfter ett väldigt allvarligt problem. Många människor trycks ut ur städerna med ökad segregation som följd, säger Merete Sundholm, ordförande i Hyresgästföreningen Privaten Helsingborg.

– I Hyresgästföreningens rapport "Konceptrenoveringarnas konsekvenser" visar vi att detta även är ett problem i Helsingborg. Här verkar fastighetsägare som satt i system att köpa upp lågt värderade hyresfastigheter, ytskiktsrenovera dem invändigt, för att sedan höja hyran.

Filmvisningen den 8 september följs av ett livesänt samtal med PUSH-regissör Fredrik Gertten och bostadsforskare Åse Richard. De sätter filmen i svensk kontext och får publiken att förstå vad som händer i Sverige just nu.

Filmvisning PUSH
Tid: söndag 8 september kl. 16.00
Plats: Röda Kvarn i Helsingborg, Karlsgatan 7

För mer information, kontakta:
Linus Fast, bostadspolitisk utvecklare på Hyresgästföreningen region norra Skåne: 010-459 17 16