Vem äger berättelsen om förorten?

– Segregation. Våld. Knark. Det var inte den förort jag växte upp i!Det säger Sagal Hussein i filmen Europas Brasilia. Närmare 50 besökare kom till Arena Första Lång för att se filmen och lyssna på det efterföljande panelsamtalet.

I filmen får vi följa Sagal som är född och uppvuxen i Hjällbo. Området byggdes upp under 60-talet i takt med att Göteborg växte kraftigt. Politiker och stadsplanerare besökte Brasiliens nybyggda huvudstad Brasilia och fascinerades över hur staden planerats och hur snabbt den byggts upp. Hjällbo skulle bli Europas Brasilia, en plats där arbetarklassen och medelklassen kunde leva det goda livet i moderna lägenheter.

Tyvärr blev det inte så. Varv och industrier lades ner. Göteborgs ekonomiska tillväxt avstannade. Lägenheter gapade tomma. Istället för att bli den nya goda förorten blev Hjällbo isolerat från resten av staden.

– Problemet med många av miljonprogramsområdena är att de aldrig hann bli färdiga. Det var en sådan oerhörd byggtakt att man gick vidare till nästa område innan det första blev klart. Det ledde fram till de satellitområden vi ser idag, säger Ola Nylander, forskare vid Chalmers.

Många av miljonprogramsområdena dras idag med dåligt rykte. Hjällbo, och hela Angered, lyfts fram som ett av Göteborgs mest segregerade områden. Men stämmer bilden? Inte om du frågar de som bor där.

– Jag bor i Hammarkullen. Det är ett bra ställe att bo på och vi har en fantastisk sammanhållning! Det är ju här folk blandas, säger Gabriella under panelsamtalet.

Precis som Gabriella undrar Sagal och hennes vänner vilka som egentligen är segregerade. Hjällbo består ju av folk från så många olika länder. De frågar sig hur de kan anses vara segregerade?

Även filmens regissör, Carl Pontus Hjorthén, är kritisk till hur begreppet segregation används i debatten idag.

– Man pratar hela tiden om de här frågorna, men det är ju inte så att folk går runt och känner sig segregerade hela tiden. Och vi behöver problematisera begreppet. Vem är egentligen segregerad och vem är integrerad?

Fokus under panelsamtalet hamnar just på bilden av förorten. Vem är det som berättar om vad som händer i områden som Hjällbo och Biskopsgården? Vilka fördomar präglar deras berättelser? Om inte en rättvisande bild ges av förorten i exempelvis media så är risken överhängande att myter och rykten får leva vidare. Det gör det mycket svårare att vända utvecklingen.

Kristofer Lundberg, regionordförande och själv boende i Hammarkullen, sade att han blev provocerad av filmen. Han menar att de som bor i förorten måste ta tillbaka ägandeskapet över bilden av förorten.

– Det är alltid någon som inte bor i förorten som ska berätta om hur det är i förorten. Förorten är alltid ett problem som ska studeras och analyseras. Men det är dags att folk slutar prata om förorten och börjar prata med förorten!