Fullsatt folkfest på årets Megaloppis i Majorna

Vädret visade sig från sin allra bästa sida när årets Megaloppis i Majorna genomfördes i går. Som vanligt vimlade det av köplystna besökare och säljsugna försäljare. Men det fanns också möjlighet att vara med och kräva en bättre bostadspolitik.

Bland de många som botaniserade bland försäljarnas bord och utbredda filtar återfanns en familj som visade sig bestå av fyra generationer. Äldst i kvartetten var Marie-Louise Andersson som hade med sig dottern Linda, barnbarnet Angelica och barnbarnsbarnet Kenzie. De tre sistnämnda med efternamnet Nyström.

Kvartetten fastnade en stund framför Kristin Brulays bord där baby- och barnkläder dominerade utbudet. Så för Kenzies del resulterade besöket både i en liten blå jeansklänning och en färggrann baddräkt i miniformat.

Kristin Brulay har tidigare bott i Majorna men är numera Mölnlyckebo. För henne är Megaloppis en jätterolig folkfest men som har också har ett annat syfte.

  • Allt det här är kläder som mina barn vuxit ur och det känns så bra om de kan komma till användning för någon annan. De används ju bara så kort tid och hinner inte slitas ut.
  • Hittills har affärerna gått ganska bra. Det svåra är faktiskt att veta vad man ska sätta för priser. Men det verkar som 10-20 kronor är ganska lagom i alla fall för saker i mindre storlek.

Hyresgästföreningen, som sedan några år tillbaka är huvudarrangör av Megaloppis, fanns självklart på plats under dagen. Utanför Hyresgästföreningen Västra Göteborgs lokal på Mariaplan stod ett skuggande tält och där fanns det möjlighet att både diskutera bostadspolitik och skriva under den landsomfattande namninsamling som föreningen just nu driver.

  • Kampanjen kallas Ta parti för människan och meningen är att resultatet ska överlämnas till regeringen i början av september strax innan valet. Vad vi kräver att det byggs fler hyresrätter med rimliga hyror, att ingen ska tvingas flytta efter en renovering och att politikerna står upp för den svenska modellen med förhandlade hyror, säger Marie Lindén, bostadspolitiskt sakkunnig hos Hyresgästföreningen.