Poesi och musik i fokus när bostadskrisen för unga uppmärksammades

Under skärtorsdagen nådde In My Backyard äntligen Göteborg och intresset för eventet var stort. Det blev en helkväll där musiken och bostadskrisen stod i centrum.

Universal Music och Hyresgästföreningens gemensamma projekt In My Backyard nådde under skärtorsdagen Göteborg och Djungeltrumman slog in för fest. Tanken med In My Backyard är att genom musikens smittsamma takter skapa engagemang och medvetenhet kring bostadsfrågor så att fler ska ha möjlighet att göra ett välgrundat val den 9 september 2018.

Inne i Hoki Mokis lokaler minglade personer med olika boendesituationer. Vad de allra flesta hade gemensamt var dock att de på olika vis stött på eller sett hur bostadskrisen påverkar individen.

På plats fanns bland annat Aisha Ali och Ramla Abdullahi som tillsammans grundat och driver Ortens Röster, ett instagramkonto och nätverk som jobbar för att visa ortens olika sidor. Aisha intog scenen strax innan klockan åtta och läste upp en självskriven dikt som bland annat berörde hur bostadskrisen slår hårt mot de mest utsatta i vårt samhälle.

  • Vi är stjärnorna som lyser starkast i den mörka natten. Och vi är blommor som lärt oss växa utan sol och vatten, avslutade hon dikten som möttes av stora applåder.

Efter att Aisha framfört sin dikt delade hon med sig av sin resa fram till det förstahandskontrakt hon har idag. Innan hon fick sitt förstahandskontrakt flyttade hon mellan vänners soffor, härbärgen och olika andrahandslösningar.

Aisha är 24 år gammal och har redan flyttat 28 gånger, en ekvation som borde vara omöjlig. Men med långa bostadsköer och en pågående bostadskris är det tyvärr verklighet för henne och många andra. I Sverige bor just nu över 213 000 unga vuxna ofrivilligt hemma hos sina föräldrar. Att situationen i bostadsköerna är svår var det många som tog upp under kvällen.

  • Jag har under mina fem år i Göteborg haft åtta olika adresser, berättade Anton Fahlgren som flyttat från Skellefteå till Göteborg för studier.

Hans vän Erik Lahti upplevde det som att det inte ens var någon idé att ställa sig i bostadskön och berättade att hans lösningar istället funnits i kollektiv, andrahand och svarta boenden. En annan som delade hans åsikt om bostadsköerna var Saman Ullah.

  • Jag ska studera i Göteborg under tre år, så för mig känns det inte ens lönt att ställa mig i kön, sa hon.

I nuläget hyr hon i andrahand och förklarade att hon trivs med sitt boende, men inte med situationen.

  • Man måste få känna sig trygg, det är ju helt grundläggande, sa Amanda Winberg (också känd under artistnamnet AMWIN) som var på plats för att avsluta kvällen med en spelning.

Hon förklarade att det hade känts självklart för henne att delta i In My Backyard då bostadskrisen påverkar så många, så också Amanda själv. Amanda bor i Stockholm sedan två tillbaka och har hyrt i andrahand under hela tiden. Hon förklarade hur hon upplevde att energi som hon önskat lägga på sin musik nu istället slösades bort på grund av den stress som tillfälliga boenden leder till.

  • För att jobba med det jag gör, måste jag ha någonstans att bo. Och för att ha någonstans att bo måste jag jobba hårt, sa Amanda innan hon klev upp på scen och avslutade eventet med låtar som fick alla att gunga med.

Text: Lisa Mäki

Foto: John Areblad

För mer information: Stefan Kudryk eller Idha Tell: 0771-443 443