Nu är alla fyra Fixoteken i Göteborg igång

Allra först ut var Fixoteket i Rannebergen som öppnade redan i höstas. I veckan invigdes ytterligare två, ett i Majorna och ett i Hammarkullen och igår eftermiddag var det dags för Fixoteket i Bergsjön att låsa upp ytterdörren.

: En jättebra idé – sådant här borde finnas i varenda stadsdel. Det är viktigt inte minst för våra äldre, säger Carina Byhlin – Andreasson, som jobbar som äldrekonsulent i stadsdelsnämnden Östra Göteborg där Bergsjön ingår och som passade på att tillsammans med en kollega besöka gårdagens invigning.

Alla fyra Fixoteken bygger på samma grundtanke. I stället för att kasta bort och köpa nytt går mycket att återanvända. Det ska helt enkelt vara lättare att göra nytt av gammalt och att laga, låna och byta saker.

Därför är Fixoteket i Bergsjön utrustat med både symaskiner och verktyg av alla slag. Hit ska det gå att komma och till exempel sy om och laga kläder, reparera cykeln eller laga och måla om en gammal stol eller annan mindre möbel.

I ett av rummen finns också en byteshörna för kläder och det går även att låna verktyg som till exempel en borrmaskin eller en skruvdragare för att fixa något som behöver göras i den egna lägenheten.

Vid två av Fixoteken, Majorna och Hammarkullen, finns också miniåtervinningscentraler där det till exempel går att lämna in elavfall och farligt avfall.

Förutom att Fixoteken ska göra det enklare för göteborgarna att leva och konsumera hållbart är förhoppningen att de också ska bidra till ökad social samvaro, trivsel och granngemenskap i stadsdelarna.

Projektet drivs av Göteborgs Stad i samarbete med Bostadsbolaget, Familjebostäder, Hyresgästföreningen och Chalmers Tekniska Högskola, med stöd inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Syftet är att undersöka om hushållens sopor kan minskas genom att underlätta återanvändning och återvinning.