Hyresgästföreningen prisar dokumentärfilm

I helgen hölls Dragon Award-galan - Göteborg Film Festivals grand final. Priset för bästa dokumentär gick till filmen The Distant Barking of Dogs och delades ut av Hyresgästföreningen som även i år gått in som partner till festivalen.

Filmen utspelas vid krigets frontlinje i östra Ukraina. Här bor 10-årige Oleg och hans mormor i ett slitet hus i byn Hnutove. Under ett år har Simon Lereng Wilmont filmat dem, och bevittnat hur Oleg vuxit upp vid krigets rand. Genom små vardagliga situationer visar filmen hur bräckliga, men avgörande, nära relationer är för överlevnad.

Dokumentärfilmen viktig för demokratin

Att Hyresgästföreningen gått in som partner till Filmfestivalen motiveras utifrån dokumentärfilmens betydelse för folkbildning och demokrati.

- I en värld där demokratins principer utmanas av starka krafter som inte drar sig för att presentera alternativa fakta fyller dokumentärfilmen en viktig folkbildande roll. Genom att stödja dokumentärfilmen stärker vi demokratin. Det vill Hyresgästföreningen som folkrörelse gärna bidra till, säger Pedram Kouchakpour, tillförordnad regionchef för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Se de nominerade filmerna i Arena: Första Lång

Samarbetet med Filmfestivalen är också ett sätt att introducera filmen som verktyg i Hyresgästföreningens verksamhet. Under våren kommer fyra av de nominerade filmerna att visas i Hyresgästföreningens publika mötesplats Arena: Första Lång,

- Filmen har blivit ett av de viktigaste verktygen för att inhämta och sprida information och kunskap. Det enda som behövs för att filma är en mobiltelefon. Om Hyresgästföreningen blir en filmande folkrörelse ökar våra möjligheter att höras i debatten i valrörelsen och påverka politiken, säger Pedram Kouchakpour.