​Hyresgästföreningen sponsrar Uppsala Gäris

Hyresgästföreningen sponsrar den nystartade gruppen Uppsala Gäris med hundratals rosa reflexer. Uppsala Gäris är en Facebookgrupp som startades av Neda Ameli efter sommarens uppmärksammade våldtäkter i Uppsala, och syftar till att tjejer hjälper varandra att kunna känna sig trygga i staden. På kort tid fick gruppen 18 000 medlemmar på Facebook.

-Det är ett otroligt bra initiativ av Neda Ameli, grundaren av Uppsala Gäris och vi vill självklart vara med och stötta deras arbete mot ett tryggare Uppsala. Genom att samla engagemang från olika grupper och organisationer blir vi starka tillsammans, säger Anja Andersson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Uppsala.

Hyresgästföreningen har också startat en dialog med grundaren för gruppen om att se över framtida samarbeten och/eller aktiviteter framöver. Just trygghetsfrågan är ett område som gruppen och Hyresgästföreningen har gemensamt – Hyresgästföreningen anordnar till exempel så kallade trygghetsvandringar i bostadsområden tillsammans med hyresgäster och hyresvärdar. Då identifierar man tillsammans saker som kan skapa otrygghet, som höga buskage eller mörka, undanskymda platser. Utifrån det kan hyresvärden genomföra åtgärder för att öka de boendes trygghet.

-Det är en mänsklig rättighet att kunna känna sig trygg i sitt bostadsområde och i sin stad. Alla krafter behövs i det arbetet, säger Anja Andersson.