​Restaurangägare vräks och hyresgäst kan sova igen

Störningarna var så grava att hyresgästen inte kunde sova. Ett år senare blev restaurangägaren av med sitt hyreskontrakt. Efter hjälp från Hyresgästföreningen kompenseras nu hyresgästen med en månadshyra.

En hyresgäst i Hultsfred fick under nästan ett års tid spendera nätterna i vardagsrummet istället för i sovrummet. Anledningen var de allt för ofta återkommande störningarna från restaurangen i bottenplan.

De återkommande störningarna rapporterades både till hyresvärden och Hyresgästföreningen och efter beslut i domstol fick hyresvärden rätt att vräka restaurangägaren. Hyresgästen kompenseras nu med en månadshyra av hyresvärden.

Störningsärenden är ett av de vanligaste inkommande ärenden till Hyresgästföreningen men också de som är mest komplexa.

– Det är viktigt att felanmäla varje gång störningen sker, annars har varken fastighetsägare eller vi information om att störningen fortfarande pågår, säger Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Sydost.

I Hultsfred var det återkommande störningar både sena kvällar och nätter.

– De anställda kunde jobba sent, folk kom och gick, det hördes gap och skrik efter stängsdags. Restaurangägaren tvättade nattetid och ibland kunde folk stå och banka på dörren för att bli insläppt, beskriver Lena Andersson.

Hyresgästen var tidigt i kontakt med hyresvärden men när det, enligt hyresgästen, inte blev bättre, kopplades Hyresgästföreningen in.

– Jag har haft en god kontakt med hyresvärden. Det krävs mycket för att kunna gå vidare med en uppsägning och dessutom få rätt i domstol.

För mer information, kontakta gärna:

Lena Andersson, ärendehandläggare Hyresgästföreningen
Telefon: 010-459 21 11
E-post: lena.andersson@hyresgastforeningen.se