Nya hyror klara för snart 300 000 lägenheter

Hyresförhandlingarna pågår runt om i landet och 288 507 lägenheter har nu fått sin nya hyra klar för 2019. För de avtal som hittills träffats är den genomsnittliga hyreshöjningen 1,75 procent hos de kommunalt ägda bolagen och 1,9 procent hos de privata hyresvärdarna meddelar Hyresgästföreningen.

–Vi har nu en större spridning i årets förhandlingar jämfört med de senaste åren mellan företag som inte höjer hyran alls till höjningar uppåt 2,35 procent. Det är ett styrkebesked som visar att förhandlingssystemet fungerar och bygger på lokala överenskommelser, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Nu är parterna överens om att Stockholms stad ska införa en systematisk hyressättning som omfattar cirka 60 000 hyresrätter i de allmännyttiga bolagen. Hyresgästföreningen Region Stockholm, Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder har i dag tecknat en principöverenskommelse för hur systemet ska införas under de kommande åren.

–Det är mycket glädjande att parterna i Stockholm nu kommit överens om principerna för Stockholmshyran och det är viktigt att arbetet med systematisk hyressättning även fortsätter på andra orter. Med systematisk hyressättning utvecklar vi dagens förhandlingssystem där hyresgästers generella värderingar får mer genomslag i hyressättningen och det är ett utmärkt sätt att relatera hyror till varandra på ett bättre sätt inom dagens bruksvärdessystem, säger Erik Elmgren förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Budgetmotionen från Moderaterna och Kristdemokraterna har vunnit budgetomröstningen i riksdagen. Konsekvenserna blir bland annat slopat stöd till nyproducerade hyresrätter och avskaffat stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande.

–Investeringsstödet är ett bostadspolitiskt verktyg som verkligen fungerat där staten stått för en del av risken kombinerat med att hyresgästen fått en rimlig hyra. Fram till nu har 20 000 lägenheter beviljats investeringsstöd, vilket innebär att hyresrätter med rimliga hyror som människor har haft råd att efterfråga byggs. Att nu stödet försvinner efter nyår utan att någon konsekvensanalys kommer få stora följder på hyrorna i nyproduktionen, säger Erik Elmgren förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Allmännyttiga
Antal företag med yrkande 59
Antal lägenheter med yrkande 239810
Vägt yrkande för dessa lägenheter 2,79%
Antal företag med överenskommen hyra 81
Antal lgh med överenskommen hyra 260350
Vägd hyresförändring för dessa 1,75%
Tvister 6
Privata
Antal företag med yrkande 24
Antal lägenheter med yrkande 40925
Vägt yrkande för dessa lägenheter 3,22%
Antal företag med överenskommen hyra 121
Antal lgh med överenskommen hyra 39804
Vägd hyresförändring för dessa 1,91%