Ramavtal klart om hyreshöjningar för 2019 i Stockholms stad

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm är överens om ett ramavtal med en rekommendation för hyreshöjningarna nästa år för privatägda hyreslägenheter i Stockholms stad. Rekommendationen innebär att normalhöjningen blir 2,35 procent från 1 januari 2019, utom de högsta hyrorna som rekommenderas höjas med 1,85 procent. Fastighetsägarna hade yrkat på hyreshöjningar med 3,5 procent, vilket hade motsvarat 245 kronor på en månadshyra på 7 000. Nu blir höjningen 164,50 i månaden beräknat på samma hyra.

– Den här nivån är inte kul, men för hyresgästernas skull var det viktigt att komma överens. Drar förhandlingarna ut på tiden är det vi hyresgäster som blir lidande med höjningar i efterskott, säger Börje Permats, förhandlingsdelegat från Hyresgästföreningen.

Förra årets hyresförhandlingar blev sällsynt långdragna, vilket ledde till att många hyresgäster fick betala in många hundratals kronor i efterskott. Parterna var överens om att försöka undvika samma situation 2019 och har visat en stark vilja att komma överens.

– Som förhandlare är det skönt att komma i mål, men som hyresgäst tycker jag att nivån är för hög. Vi gjorde vad vi kunde för att få lägre höjningar, men det är en förhandling med två parter, ingen får som den vill, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg i Hyresgästföreningen

Ramavtalet syftar till att ge en rekommendation till normalhöjning i de fastighetsvisa förhandlingarna. De faktiska lägenhetshyrorna ska nu förhandlas med respektive hyresvärd. Ett ramavtal underlättar dessa förhandlingar, men innebär inte att hyrorna för 2019 redan är klara. I Stockholms stad finns cirka 105 000 privatägda hyreslägenheter.

För mer information, kontakta:

Börje Permats, ordförande i Hyresgästföreningens privata förhandlingsdelegation för Stockholms stad
0768-61 79 72

Kristoffer Burstedt, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm
010-45 91 931